Mobildata avslører tyver
Aktuell Sikkerhet skrev i går at en rekke villainnbrudd aldri ville blitt oppklart om politiet ikke hadde fått lov til å sjekke mobiltrafikken til PinkPanther-mafiaen. Politiet hevder motstanden mot datalagringsdirektivet setter evnen deres til å oppklare alvorlig kriminalitet på spill.
Politiet avdramatiserer, og mener det ikke blir noen stor forskjell fra dages system når det gjelder bruk av trafikkdata sammenlignet med mulighetene som ligger i datalagringsdirektivet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)
Det er Kjell Johan Abrahamsen som tar dette opp i en debattartikkel i Tønsbergs Blad. Han er politiinspektør med lederansvaret for ”Operasjon Grenseløs”.
– Det siste året har politiet tatt nær 300 mobile tyver. Det viktigste våpenet i kampen mot de omreisende bandene, er historiske trafikkdata, skriver Abrahamsen.
– Debatten om teleoperatørenes lagring av historiske trafikkdata er ikke en EU-debatt. Det dreier seg heller ikke om en debatt om overvåkningssamfunnet, slik mange aktører fremstiller det som. Tvert imot er det politiets evne til å forhindre og oppklare alvorlig kriminalitet som står på spill, fortsetter han.
Abrahamsen påpeker at teleoperatørene i dag lagrer informasjon om våre telefonsamtaler for å kunne fakturere oss ut fra faktisk bruk. I fremtiden hevder han at det vil bli fakturert ut fra tilgang, noe som gjør at trafikkdata ikke lenger vil bli lagret.
Regjeringens forslag innebærer at teleoperatørene vil få en plikt til å lagre trafikkdata til tross for omleggingen av faktureringsrutinene.
– For at politiet skal få tilgang til historiske trafikkdata, er dagens system at politiet må anmode en tredjepart (post- og teletilsynet) om fritak fra taushetsplikt for teletilbyder. I en slik anmodning må politiet anføre hvilket telefonnummer det bes om fritak for, knytte telefonnummeret til en person og sannsynliggjøre at personen mistenkes for et konkret straffbart forhold. Først da vil man få tilgang til historiske trafikkdata fra teletilbyderen. Regjeringens forslag innebærer at denne kontrollfunksjonen skal legges til domstolene, på linje med andre straffeprosessuelle tvangsmidler, skriver Abrahamsen.
I debattartikkelen benekter han derfor at datalagringsregulativet representerer noe nytt og skremmende. Han hevder skeptikerne som mener at politiet vil få tilgang til ”dine samtaler og tekstmeldinger” dersom direktivet innføres, tar fullstendig feil.
– Historiske trafikkdata forteller oss hvilket telefonnummer som brukes og hvilke basestasjon samtalen rutes til, men sier ingenting om innholdet i samtalen, skriver han.
Les hele debattartikkelen og den påfølgende debatten, blant annet med motinnlegg fra lederen i Stopp Datalagringsdirektivet, her: http://tb.no/meninger/debattartikler/rettssikkerhet-for-hvem-1.5919130
Få tilsendt ukentlige nyhetsbrev fra Aktuell Sikkerhet her: http://www.aktuellsikkerhet.no/id/10474.0
"