party.jpg

Egen utdanning for ordensvakter

Justisdepartementet vil likevel ikke kreve full vekteropplæring for fremtidens ordensvakter.

Publisert

Det blir likevel ikke krav om full vekteropplæring for fremtidens ordensvakter. (Foto: Colourbox)

I den kommende papirutgaven av Aktuell Sikkerhet kommer det fram at Justisdepartementet, i forbindelse med den nye loven om vaktvirksomhet, har gått bort fra det opprinnelige utdanningskravet for ordensvakter. Dette overrasker svært mange.

Den nye loven er forventet å tre i kraft 1. april. Et av argumentene for å endre den gamle vaktvirksomhetsloven, er Justisdepartementets oppfatning om at vekterutdanningen må styrkes gjennom heving av utdanningsnivået - både kvalitets- og kvantitetsmessig.

Departementet har tidligere argumentert for at det ikke er noen grunn til å stille lavere krav til en ordensvakt enn til andre vektere. Dette ble begrunnet med at ordensvakter på grunn av tjenestens karakter vil kunne havne i vanskelige situasjoner, hvor god opplæring er av stor betydning.

I forskriften som nylig var ute til høring, ble det presentert som en forutsetning at fremtidens ordensvakter skulle bli nødt til å gjennomføre trinn 1, 2 og 3 av vekterutdanningen – i tillegg til ordensvaktkurs.

– Dette gikk vi bort i fra, etter å ha vurdert innsigelsene som kom etter at forskriftene til loven hadde vært ute på høring. Vi ønsker å gjøre dette så enkelt som mulig, slik at byrden blir minst mulig for dem det gjelder, sier avdelingsdirektør Knut Fosli i Justisdepartementet til Aktuell Sikkerhet.

Etter gjeldende lov i dag, er det i dag ikke krav om full vekterutdanning for ordensvakter. Det har imidlertid vært kø av kritiske røster som har hevdet at mange ordensvakter, spesielt ved utesteder, verken har vært seriøse eller godt nok skolerte. Justiskomiteen var blant dem som mente den nye loven måtte kreve økt utdanning også for denne yrkesgruppen.

Justisdepartementet har i tillegg lempet på hvem som kan utføre ordensvakttjenester. Kravet som lå til grunn for forskriften da den var ute på høring, tilsa at utesteder, og andre med pålegg om ordensvakttjenester, måtte leie inn disse fra godkjente vaktselskaper.

– Det er fortsatt slik at ordensvakter enten må leies inn fra godkjente vaktselskaper, eller at firmaer sørger for å ha sitt eget vaktvirksomhetsforetak. Vi har imidlertid gjort det enklere å drifte eget vakthold, ved at selskapene nå kan skille ut en egen avdeling uten eget organisasjonsnummer under sitt opprinnelige selskap, sier Knut Fosli til Aktuell Sikkerhet.

Les mer om departementets helomvending, hva slags utdanningsopplegg ordensvaktene kan forvente seg og hvordan det blir for utestedene å drive sitt eget vakt-korps, i kommende utgave av Aktuell Sikkerhet.

Powered by Labrador CMS