Pc-bruker 1

Datakriminelle ringer deg

Datakriminelle blir stadig mer kreative. Nå ringer de ofrene sine, blant annet i håp om å lure dem til å logge inn på nettsider med spionprogram.

Publisert

Du bør være kritisk dersom noen ringer deg og hevder at det er noe galt med datamaskinen din. - De forsøker å svindle deg, hevder Microsoft. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Vi vet ikke helt sikkert hvem som står bak, men de forsøker helt klart å svindle deg. Enten i form av penger, eller de forsøker å installere bakdører eller ondsinnet programvare slik at de får full kontroll over PC-en din, sier Ole Tom Seierstad til NRK.

Han er sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge, og garanterer at Microsoft aldri ringer kundene sine for å varsle om og sikre maskinene deres for feil eller virus.

Telefonoppringningene han sikter til, er metoden datakriminelle nå har tatt i bruk. Reporter Knut-Sverre Horn i NRK har den siste tiden blitt ringt opp to ganger.

– Han som ringer kaller meg hele tiden ”sir”. Den overdrevne mistenkeligheten er litt mistenkelig i seg selv. Det mest avslørende er likevel at han påstår jeg har trøbbel med Windows, og sier: ” It can crash down any moment”. Deretter vil han guide meg inn på en nettside der jeg skal romstere rundt slik at han kan stille riktig diagnose, sier Horn til NRK.

Følger du instruksene, fremgår det av NRK artikkelen at du i beste fall kun blir avkrevd penger for den såkalte datastøtten over telefon. Men det kan skje verre ting:

– De kan legge ut tastaturlogger for se hvilke passord, banker eller sosiale nettverk du bruker, og deretter overta identiteten din. Eller rekruttere datamaskinen til et robotnettverk. Dette kan brukes til organisert kriminalitet, som for eksempel å slå ut websider eller sende ut søppelpost, går det frem i artikkelen.

Les mer om de datakriminelles nye fremgangsmåte hos NRK her, hvor det også er mulig å lytte til et lydopptak av en slik telefonoppringning som beskrives.

"
Powered by Labrador CMS