IMG_1490.JPG

Datainnbrudd kan starte på søppeldynga

Datainnbrudd, industrispionasje og utpressing kan starte på søppeldynga eller i en container i bedriftens bakgård. Norske eksperter advarer mot å kassere datautstyr uten å sørge for forsvarlig sletting.

Publisert

Sikring av data når utstyret skal kasseres, er viktigere enn mange tror. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

En artikkel i Teknisk Ukeblad retter søkelyset mot konsekvensene ved å ikke håndtere datautstyr skikkelig før det kastes.

”Nærmest ubemerket forsvinner harddisker ut av de bulkete pc-kabinene som ubevoktet ligger henslengt i en haug i påvente av å bli fraktet vekk. Penger bytter hender og harddiskene går videre til neste ledd: En IT-spesialist som systematiserer og delvis rekognoserer innholdet. Blant mye uinteressant finner han filen ”Notat om strategiske utvidelser”, og noterer at firmaets webapplikasjon kjører en versjon som ikke er oppdatert siden 2009.”

Slik skildrer Teknisk Ukeblad hvordan datatyveriene gjennomføres, og fortsetter:

– Penger bytter hender igjen. IT-eksperten går tilbake til dagjobben eller neste oppdrag. En såkalt informasjonsmegler overtar, som straks gjenkjenner hva filen inneholder: De ti mest aktuelle oppkjøpsobjektene til et av Norges største rådgivningsselskaper. En kriminell handelsvare er skapt, med utgangspunkt i en utrangert PC, skriver Teknisk Ukeblad.

I fortsettelsen beskrives eksempler på hvordan informasjonen brukes, til for eksempel pengeutpressing.

– Vi ser denne typen informasjonsmegling som et økende problem, sier leder Tore L. Orderløkken ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til Teknisk Ukeblad.

Tore L. Orderløkken, leder NorSIS. (Foto: Even Rise)

– Før gjorde hackerne alt selv, og viste seg gjerne fram i prosessen. I dag utføres selve datainnbruddene av profesjonelle østeuropeere. Hackeren, eller teknologen, finner sårbarheten og lager programmet, men stopper der. I den kriminelle ”bedriften” er han utviklingsavdelingen, sier Orderløkken til bladet.

Les mer i den omfattende artikkelen i Teknisk Ukeblad.

"
Powered by Labrador CMS