UP vinningskriminelle (2).jpg

Serbiske mafia-medlemmer tatt av UP

Aktuell Sikkerhet avslørte i fjor høst at nye spaningsstillinger i UP skulle ta opp jakten på mobile vinningskriminelle. Før jul ble det storfangst, da en av de nye etterretningspatruljene pågrep to serbere fra mafiaen ”PinkPanther” – den samme mafiaen som sto bak det spektakulære helikopterranet i Sverige.

Publisert

I fjor høst fortalte Aktuell Sikkerhet om UPs sivile storsatsning mot mobile vinningskriminelle. Før jul ga innsatsen store resultater. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Ifølge Aftenposten var det 1. desember UP-patruljen klarte å pågripe de to serberne, på henholdsvis 31 og 34 år. Begge sjekkes nå opp mot flere titalls villainnbrudd over store deler av Østlandet.

– På den ene tyven fant politiet et smykke, og i bilen lå det en pose med gullsmykker og klokker fra et innbrudd som hadde skjedd noen timer før pågripelsen. Dette skjedde på Jar i Bærum, skriver Aftenposten.

Politiet har opplyst at serberne hadde ”arbeidstid” mellom klokka 14.00 og 20.00. Som oftest tok de seg inn i annen etasje ved hjelp av en stige, uten å bry seg om det var folk i øvrige deler av huset.

Serberne hadde ikke batterier i mobiltelefonene sine da de ble pågrepet, og simkortene var ifølge Aftenposten knekt i to.

– Da vi sjekket de historiske trafikkdataene, kunne vi se at de noen dager i forveien hadde ringt en norsk-serber bosatt på Tøyen i Oslo. Hver eneste morgen og kveld slo mobiltelefonene deres inn på en basestasjon på Tøyen, noe som fikk oss til å anta at det var der de sov. Uten disse opplysningene ville vi aldri funnet dekkleiligheten og tyvegodset, sier politiinspektør Kjell Johan Abrahamsen til Aftenposten.

Etter å ha ransaket leiligheten til norsk-serberen, fant politiet fem bagger med tyvegods. Diamanter og edelstener var ifølge Aftenposten fjernet slik at det bare var igjen rent gull, trolig med tanke på omsmelting som gjør det umulig å spore det tilbake til tidligere eier.

Politiet beskriver serbiske grupperinger som bedre organiserte enn mange andre nasjonaliteter som herjer landet.

– De er et hakk råere enn litauerne i sin kriminalitet. Vi tror flere av dem har bakgrunn fra Forsvaret eller paramilitære grupper. Dette stiller oss overfor nye utfordringer, sier Abrahamsen.

Han leder samarbeidsprosjektet Grenseløs. Politiet vet nå om to ulike innbruddsceller fra Serbia som har stått bak en rekke innbrudd på Østlandet i høst.

– Serbiske innbruddslag har vært på ”jobb” i Østfold, Follo, Romerike, Oslo, Vestfold og Asker og Bærum. I tillegg til de to nevnte pågrepne som tilhører den ene cellen, er det tidligere i vinter pågrepet en fra den andre cellen, sier Abrahamsen til Aftenposten.

Aktuell Sikkerhet har tidligere skrevet om tips fra serbisk politi som forhindret et større gulltyveri på Jeløya i Moss for halvannet år siden. Da ble flere serbere pågrepet. Også disse hadde tilknytning til mafiaen ”PinkPanther”.

Ifølge Interpol har PinkPanther de siste sju årene stjålet full og juveler for over en milliard kroner i 20 land.

Oslopolitiet har grunn til å tro at det ikke er mobile vinningskriminelle som står bak sprengningen hos en gullsmed i Homansbyen i Oslo i romjula.

Her er Aktuell Sikkerhets nettsak fra i fjor om UP-jakten på mobile vinningskriminelle: http://www.aktuellsikkerhet.no/id/44227.0

Her kan du lese mer om ”Operasjon Grenseløs” og serbiske ekssoldater i Aftenposten: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3960435.ece

Her kan du lese hva Aftenposten skriver om gullsmedsprengningen i Homansbyen i Oslo i romjula, samt avisens oversikt over en rekke innbrudd og ran mot gullsmeder: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3967716.ece

Klikk her for å motta ukentlige nyhetsbrev fra Aktuell Sikkerhet: http://www.aktuellsikkerhet.no/id/10474.0

"
Powered by Labrador CMS