Toll-bjørn

Vil samarbeide mot piratvarer

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse mener næringslivet bør være mer aktive i kampen mot piratvarekriminalitet og ikke være redde for negativ publisitet om det økende probelemet.

Publisert

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse. (Foto: Even Rise)

– Piratvarekriminaliteten er den mest økende formen for organisert kriminalitet, og kan ødelegge eksistensgrunnlaget for seriøse bedrifter. Den frie konkurransen trues, innovasjonen bremses og arbeidsplasser er i fare, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse.

Han holdt foredrag på Sikkerhetskonferansen i går, og minnet tilhørerne om at det anslagsvis dør 3000 mennesker årlig, bare i G20-landene som følge av piratvarer. Dette kan enten være fordi plagiatene, eksempelvis leker, inneholder giftstoffer, eller at produsentene har tilsatt farlige fyllstoffer i for eksempel medisiner eller sigaretter.

– 62 prosent av legemidlene som kjøpes på nettet er falske og kan inneholde alt fra veimaling til rottegift som fyllstoffer. I Norge har vi gjort beslag av piratleketøy med 140 ganger høyere nivå av ftalater enn tillatt, sier Røse.

Det er beregnet at 2,5 millioner arbeidsplasser er gått tapt i G20-landene som følge av piratindustrien. Et anslag tilsier at økningen i sosiale utgiftene og tapte skatter utgjør 500 milliarder norske kroner.

Kina er verstingen blant landene hvor det drives piratkopiering, men Røse understreker at de samtidig gjør en stor innsats i kampen mot piratvarekriminaliteten - noe aksjonsplanen som ble inngått mellom Kina og EU bekrefter. Halvparten av verdens land er representert på listen over nasjoner hvor piratkopiering er registrert.

– Sannsynligvis burde resten av landene stått på denne listen også, sier Røse.

CD’er, DVD’er og kassetter er de vanligste produktene som plagieres. Bare i EU omsettes 79 millioner eksemplarer årlig.

– Sigaretter utgjør cirka 42 millioner eksemplarer. Det er verdt å merke seg at det er avslørt blåsyre i beslaglagte sigaretter. De ser identiske ut med merkevaren, men er det ikke, sier Røse.

Pirat-trenden tollvesenet har merket seg, er at produksjon og smugling av piratvarer stadig er mer organisert, at det kommer stadig nye produkter til landet og at det stadig ankommer mer og mer piratvarer i små forsendelser. Dette gjelder spesielt medikamenter kjøpt på nettet av privatpersoner.

Tollvesenet fikk avsatt 6,6 millioner kroner til arbeidet for å bekjempe piratkopivarer for 2010 og ser allerede resultater av dette. I tiden fremover vil de kjempe for strengere straffer, bedre kontroller, muligheten til å beslaglegge piratvarer og opprettelse av en kommunikasjonsløsning mot næringslivet. Særlig er det for Tollvesenet frustrerende at ikke-godkjente medikamenter ikke kan beslaglegges, men bare sendes tilbake til avsenderen. Resultatet er at de samme, ikke-godkjente medikamentene blir sendt i retning Norge gang på gang inntil de klarer å "snike seg forbi" kontrollen.

– Slik vi ser det bør næringslivet ta piratvareproblemene enda mer alvorlig enn de gjør i dag. Næringslivet bør bli flinkere til å følge opp forsøk på å plagiere egne varemerker, i stedet for å tie stille av frykt for kortsiktig, negativ publisitet. I tillegg til at næringslivet må ta tak, er det også nødvendig å øke forbrukernes bevissthet. Dersom forbrukerne fortsetter å kjøpe piratvarer, blir det vanskelig å vinne kampen mot piratvarene, avslutter Røse.

(Denne artikkelen er en oppdatert utgave av tidligere publisert sak fra Røses foredrag på Sikkerhetskonferansen.)

Powered by Labrador CMS