_MG_8004.JPG

- Vi må samarbeide

Kripos-ledelsen oppfordrer næringslivet til å bidra i bekjempelsen av organisert kriminalitet. De frykter spesielt at voldelige chilenske ranere snart inntar Norge.

Publisert

Atle Roll-Matthiesen fra Kripos (i midten) engasjerte under Sikkerhetskonferansen.

– Samarbeid er en forutsetning for å oppnå en positiv utvikling. Se bare på de enorme resultatene vi har i Norge når det gjelder bekjempelse og oppklaring av ran, sier politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Kripos.

Under Sikkerhetskonferansen i Oslo denne uka kom han med følgende oppfordring i sitt foredrag:

– Vi må dra lasset mot den organiserte kriminaliteten sammen!

Kripos har stor tro på metodisk tilnærming av de kriminelle miljøene for å kunne slå til mot de rette. I konkrete tilfeller er det gjennom internasjonalt samarbeid kartlagt enkeltpersoner i et litauisk kriminelt nettverk som er fanget opp allerede ved passering av grensen inn til Norge.

– Vi har for eksempel fulgt enkelte tett og registrert at de har begått et par forbrytelser før vi har slått til. Om næringslivet og forsikringsselskapene liker denne metoden, er det sikkert delte meninger om, sier Roll-Matthiesen.

Men Kripos er ikke i tvil om at de er tjent med å arbeide på denne måten. Gjennom spaningen skaffet politiet seg lærdom om de utenlandske bandenes arbeidsmetoder, både gjennom bevegelser, etablering av depoter og hjemsendelse av tyvegods. Samtidig har det også resultert i pågripelser og straffeforfølgelse, noe som dermed har satt dem ut av spill en periode.

– Ut fra utviklingen ellers i Europa, tror vi chilenske bander i økende grad kommer til Norge. Disse er spesialister på ran av svært voldelig karakter, sier Roll-Matthiesen.

– Prognosene tilsier at den internasjonale kriminaliteten er økende, at de kriminelle profesjonaliserer seg både når det gjelder teknologi og mobilitet og at lovbruddene blir mer og mer voldelig utført, legger han til.

Kripos klarte, takket være sin metodiske arbeidsmetode, for et år siden å pågripe flere fra en serbisk bande. Etter omfattende spaning slo tungt bevæpnet politi til på Jeløya da ranerne var i oppstartsfasen til faktisk å gjennomføre et ran. Ranerne tilhører et stort internasjonalt kriminelt nettverk.

– Kjennetegnet for denne typen kriminelle serbere er at de ofte har militær bakgrunn, høy kompetanse og presisjon, stor arbeidskapasitet, er svært mobile og veldig avanserte hva gjelder utstyr og framferd, sier Roll-Matthiesen.

– Det er et problem at norske fengsler ikke er noen trussel for mange mobile vinningskriminelle. Vi må stå sammen i kampen mot disse. Husk at den positive ransutviklingen ikke bare er politiets fortjeneste, men i stor grad også næringslivets ære gjennom sitt engasjement, legger han til.

Powered by Labrador CMS