Innbrudd.jpg

Svinnet redusert

Svinnet i Norge har gått ned med 3,8 prosent siste år. Sverige er verst blant de nordiske landene når det gjelder svinn.

Publisert

Foto: Even Rise

Beregninger gjort av The Global Retail Theft Barometer viser at 1,26 prosent av omsetningen i norsk detaljvarehandel gikk bort i svinn i siste år. Undersøkelsen er gjort fra juli til juli. Det norske svinnet utgjør cirka 3,5 milliarder kroner.

Globale detaljvaretyverier beløper seg til hele 725 milliarder kroner. En indikasjon tilsier at svinnet i Norge fordeler seg slik:

2,1 milliarder kroner: Butikktyveri

1,2 milliarder kroner: Utro ansatte

272 millioner kroner: Leverandører

692 millioner kroner: Interne/administrative feil

Det er en kjent sak at det stadig er en økende andel av organiserte grupper som stjeler. Gjennomsnittstyveriet i Europa er beregnet til å være verdier for mellom 900 og 1000 kroner. På europeisk nivå har disse bransjene mest svinn:

Klær, mote og tilbehør (accessories)

Dagligvare

Bilutstyr/jern- og byggevare

Bøker og blader

Kosmetikk, helsekost og apotek

Video, musikk og spillprogramvare.

Grove anslag med bakgrunn i undersøkelsen gir grunn til å tro at gjennomsnittskostnadene på sikkerhets- og svinnforebyggende tiltak utgjorde 0,32 prosent av omsetningen i hver enkelt virksomhet.

Undersøkelsen startet i Europa i 2001 og utvidet seg globalt i 2007. Global Retail Theft Barometer er en årlig undersøkelse utført av Centre for Retail Research i Nottingham med sponsormidler fra Checkpoint Systems. Studien hevdes å være den største og mest omfattende undersøkelsen av detaljhandelstyveri og kriminalitet i verden.

Powered by Labrador CMS