Oljeplattform cb523747 S

Spionerer på olje, romfart og teknologi

Etter­retnings­aktiviteten mot Norge er høy. En rekke stater har etter­retnings­tjenester som inn­henter infor­masjon om ulike forhold i Norge og flere har stasjonert etter­retnings­personell her.

Publisert

De fremmede etter­retnings­tjenestene er langsiktige, kreative og grundige, advarer Politiets sikkerhets­tjeneste i sin årlige trussel­vurdering.

Spionerer på romfart og oljeteknologi

Nord­områdene er i dag base og test­område for forskning og utvikling av polar-, rom- og petroleums­teknologi.

Norske fag­miljøer er tekno­logisk langt fremme og må derfor regne med uønsket etter­retnings­aktivitet. Det gjelder ikke minst utvinning av olje- og gass­ressurser i nord, som forut­setter tekno­logiske nyvinninger.

Les også: Norske bedrifter for dårlig sikret mot spionasje og terror

"

Fiktive forhandlinger mot industrien

Flere land prioriterer etter­retning mot økonomiske mål. PST forventer fortsatt etter­retnings­virksomhet mot norsk næringsliv.

I enkelte land er det tette bånd mellom etter­retnings­tjenester og næringsliv. Industri­spionasje foregår derfor også i statlig regi.

En mulig strategi er at uten­landske bedrifter, med tilknytning til sine respektive lands etter­retnings­tjenester, innleder fiktive for­handlinger for å få tilgang til verdifull infor­masjon om prototyper og tekniske spesifi­kasjoner.

Les også: NSM advarer mot sårbar teknologi for adgangs­kontroll

Politisk forvaltning

"

Politiske beslutninger om oljebransjen er meget utsatt.

Den største etter­retnings­virksomheten registrerer PST i dag innenfor forvalt­ningen av olje- og gass­ressursene i nord­områdene.

Politiske beslutnings­prosesser har tradisjonelt vært et prioritert mål for fremmed etter­retning og PST opplyser at forhold knyttet til nord­områdene er særlig utsatt.

Spionasjen rettes for eksempel mot uavklarte juridiske spørsmål i området, slik som norsk håndhevelse av verne­sonen og tolkninger av Svalbard­traktaten.

Spiller på utallige metoder

Ifølge PST retter den fremmedstatlige spionasjen seg mot både politiske beslutnings­takere, ansatte i embets­verket, næringslivs­aktører, journalister og personer innen forskning og utvikling.

Spionasjen utføres blant annet med etter­retnings­offiserer som opererer under diplomatisk dekke. Disse søker å etablere sosiale relasjoner for å oppnå fortrolighet, for deretter å påvirke eller undergrave norske beslutnings­prosesser til fordel for den fremmede staten.

Andre metoder er å utgi seg for å være journalister, næringslivs­aktører eller være en del av til­reisende delegasjoner, også på høyt politisk nivå. Disse kan lettere unngå uønsket oppmerk­somhet.

Infiltrerer og avlytter

Infiltrasjon er annen etter­retnings­metode som rettes mot mål i Norge. Dersom infiltratører lykkes med å få sentrale jobber innen offentlig og privat sektor, kan dette føre til stor skade. I tillegg kan ansatte bli presset av en etter­retnings­tjeneste til å gi informasjon.

Flere stater har ifølge PST en betydelig avlyttings­kapasitet. Mye sensitiv informasjon formidles gjennom telefon og internett, og flere lands etter­retnings­tjenester har metoder for å avlytte dette.

Tenk på hva du sier

Sensitiv informasjon er ikke nødvendigvis gradert. En etter­retnings­offiser som retter en fore­spørsel til en kilde, kan isolert sett oppfattes som ubetydelig. Sammen med øvrig innhentet informasjon kan dette imidlertid påføre norske interesser skade, advarer PST i sin rapport.

Kilde: PSTs trusselvurdering for 2010 (PDF-fil)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrevsom blir sendt ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet og få gode sikker­hets­tips seks ganger i året.

"
Powered by Labrador CMS