NHOService_1

Ny leder i næringsutvalget

Rolf Gunnar Reisænen fra G4S Security Services er takket av som leder i Sikkerhetsbransjens Næringsutvalg. Arvtakeren sier til Aktuell Sikkerhet at han blant annet vil videreføre arbeidet med å bedre bransjens omdømme og fremheve det store samfunnsansvaret medlemsbedriftene tar.

Publisert

Martin Holmen, ny leder av Næringsutvalget for sikkerhetsbransjen. (Foto: Even Rise)

Det er administrerende direktør Martin Holmen i Securitas som nå er valgt til leder av næringsutvalget for sikkerhetsbransjen. Dette skjedde under årsmøtet som ble holdt i forkant av generalforsamlingen i NHO Service onsdag.

Næringsutvalgets består av en rekke toppledere fra sikkerhetsselskapene. Bransjen var ved utgangen av 2009 registrert med 243 godkjente firmaer hos politiet. De omsatte for nærmere ti milliarder kroner og sysselsatte 10 135 personer.

6700 av disse er utdannet vektere, og resten arbeider i administrative stillinger eller blant annet som teknikere, montører og selgere.

– En av våre store utfordringer er den nye loven om vaktvirksomhet. Nå jobber vi med høringsuttalelsen til forskriftene. Vi ønsker loven velkommen hvis den skjerper kontrollen av bransjen og stiller krav om opplæring og kompetanse. Det må også komme klart fram hvem den skal omfatte, sier nyvalgt leder Martin Holmen.

Han er samtidig skeptisk til konsekvensanalysen justisdepartementet har gjort når det gjelder de betydelige økonomiske endringene som forslaget innebærer.

– På det området mener vi det er gjort en for dårlig jobb. Utdanningsløpet for visse segmenter blir blant annet enormt ut fra hva som er foreslått, sier Holmen.

– I vår bransje er det veldig mange deltidsansatte. Ut fra kravene til opplæring, vil omfanget og oppbyggingen trolig bli så omfattende at selskapene ikke lenger har råd til å betale for utdannelsen - slik mange gjør i dag. Dermed kan det bli den ansatte selv som må bære kostnaden. Og når vi vet at mange av de som jobber i sikkerhetsbransjen kombinerer dette med studier, er det slettes ikke sikkert de verken har tid eller råd til å sikre seg nødvendig kompetanse som tilfredsstiller kravene. Dermed kan bransjen også stå overfor et rekrutteringsproblem i tillegg de økonomiske konsekvensene. Det er også lagt opp til at bedriftene selv må betale for kontrollene, legger han til.

I tillegg til kompetansekravene og andre forhold næringsutvalget kommer til å uttale seg om innen høringsfristen går ut om kort tid, er Holmen opptatt av at organisasjonen i tiden fremover skal konsentrere seg om ”Prosjekt konsensus”, som nå er i ferd med å skyte fart. Dette er et samarbeid mellom arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden som etter en trang fødsel ser ut til å gli på skinner.

– Bransjen har en stor jobb å gjøre når det gjelder sitt eget omdømme. Dette er en av mange forhold Konsensus skal fokusere på, sier den nyvalgte lederen.

Powered by Labrador CMS