Gullsmedforretning

Gullsmedene må skjerpe sikkerheten

Forretninger som selger smykker og fine urverk preges ofte av gamle tradisjoner og historie. Dessverre gjelder det samme ofte også sikkerhetsutstyret deres. Nå vil forsikringsbransjen skjerpe kravene.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

Forsikringsbransjen ser med uro på det økende antallet grove ran og innbrudd hos landets gullsmeder og urmakere. Bare det siste året har bransjen merket en markant økning i utbetalingene etter grove innbrudd og ran, melder NTB. Forsikringsselskapet Gjensidige har siden 2006 opplevd en økning i erstatningsutbetalingene fra 3 til 23 millioner kroner til kunder som selger gull og ur.

– I 2006 var det 13 saker, i 2009 40 saker. Det betyr også langt over en dobling av gjennomsnittserstatningen, sier informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige.

Nå vil selskapet kreve strengere sikkerhetstiltak hos kundene som selger slike attraktive og verdifulle gjenstander.

Ikke forsikret

Eierne av smykkebutikken Gullborgen i Oslo sentrum trodde hvelvet de hadde i kjelleren var fullstendig sikkert for tyver. Natt til 14. februar greide likevel ukjente gjerningsmenn å bryte seg gjennom fem ståldører og slå seg gjennom den tykke mursteinsveggen til verdiene på innsiden. Utbyttet er anslått til 40 millioner kroner i gull og diamanter.

Elisabeth Borgen og hennes tre døtre anså det som helt utenkelig at noen kunne bryte seg inn i hvelvet og hadde derfor ikke forsikret verdiene i rommet. De hadde videoovervåking av lokalet, men tyvene tok med seg opptakeren hvor filmopptaket ble lagret. Politiet har etterlyst to menn som skal ha inspisert lokalene før jul, men foreløpig har ingen tips gitt uttelling.

– Vi har ikke fått tips så langt som har ledet til noen mistenkte, sier politioverbetjent John Roger Lund i Oslo politidistrikt.

Utrolig profesjonelle

– Vår bransje er godt sikret, og vi gjør enormt mye for å sikre verdiene våre, men disse tyvene er blitt utrolig profesjonelle, sier direktør Inger Johanne Mola i Norges Urmakerforbund til NTB. Hun er litt irritert over at mange omtaler bransjen som gammeldags, og at de ikke følger med på utviklingen i sikkerhet og i kriminaliteten. Hun sier at bransjen forsøker å holde tritt, og at mange har fulgt opp med god sikring og strenge rutiner.

– Mange urmakere er sikret til tennene, men hva skal man gjøre når noen kjører gjennom utstillingsvinduet ditt, spør Mola og viser til at flere ran og tyverier av butikker skjer med biler som rambukker. Senes i februar opplevde urmakere i Kristiansand og Oslo at ranere kom seg unna med klokker for store verdier til tross for god sikkerhet i butikkene.

Forsikringsselskapene har den siste tiden merket seg økningen i antall innbrudd, grove tyverier og ran og har evaluert situasjonen. Konklusjonen er at sikkerheten ikke er på topp blant butikkeierne i bransjen.

Forebyggende tiltak

Gjensidige er det første forsikringsselskapet som strammer kravene til butikkene.

– Hos oss er vi mest opptatt av de forebyggende tiltakene, og hver enkelt butikk må øke sikkerhetsnivået. I tillegg blir det også moderate prisøkninger på forsikringen, sier Rysstad.

Selskapet forutsetter at selve bygningene må sikres bedre, og at glass enten må være innbruddssikkert eller ha solid gitter. Det forventes også at butikken har egen innbruddslarm, selv om forretningen ligger i et kjøpesenter som også har alarm.

Tåkesikring

Der det er mulig krever forsikringsselskapet at forretningen har såkalt tåkesikring – et system som utløser en uskadelig tåkeblanding bestående av vann og glykol når alarmen går. I den tette tåken blir tyven kjapt desorientert og flykter den veien han kom.

– Som alternativ til tåkesikring skal alle varer som inneholder gull og edelsteiner låses inn i safer med alarm.

(NTB)

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!

Abonner på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS