Frykter for sikkerheten på kjøpesentrene
Vekterstreiken fører til at vakttjenestene ved kjøpesentrene blir kraftig redusert. Butikkene rådes til å ta større ansvar for sikkerheten i den perioden streiken varer.
(Foto: Jan Tveita)
Securitas, som er det største vaktselskapet, vil ha 1253 eller 27-28 prosent av sine vektere ute i streik fra i dag. Dette er om lag halvparten av alle de streikende vekterne.
André Thomsgård, Securitas.
– De aller fleste kjøpesentrene blir rammet av vekterstreiken i en eller annen form, sier markeds- og informasjonssjef André Thomsgård til Aktuell Sikkerhet. Hvor mange kjøpesentrene Securitas har vaktholdet i, kan ikke Thomsgård opplyse om, men han understreker at det er en stor del av markedet.
Sentrene må ta ansvar
For at senterbutikkene ikke skal lide altfor store økonomiske tap på grunn av butikktyverier, råder Thomsgård sentrene selv å ta større ansvar i den perioden streiken pågår.
– Vi anbefaler de ansatte å være mer oppmerksomme på butikktyver og ta større ansvar i den perioden vekterne er borte, sier han.
Flere rammes
– Vaktsentralene vil også bli rammet. For beredskapssentraler og alarmsentraler som berører liv og helse, har vi søkt dispensasjon, opplyser Thomsgård.
Store konsekvenser
1003 vektere i sju vaktselskaper gikk ut i streik lørdag morgen. Fra tirsdag følges de av 1456 kolleger. Dette får store konsekvenser for hele landet, først og fremst for flytrafikken, fordi vekterne som står for sikkerhetskontrollen er tatt ut. Stans i verditransporten kan også føre til at minibankene går tomme for penger. Bilister som passerer enkelte bomstasjoner i Østfold og Hordaland, kan kjøre gratis, og streiken fører også til at Nasjonalgalleriet i Oslo blir stengt fra tirsdag morgen.
– Alle typer vektertjenester vil bli berørt, avhengig av hvor mange som er organisert innenfor de ulike fagforbundene, sier André Thomsgård.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!
"