Tyvene tar seg inn i rom uten alarm
50 boliger i Follo, Oslo og Asker og Bærum er utsatt for innbrudd de siste ukene. I mange av husene har tyvene brutt seg inn i annen etasje, og politiet tror dette er bevisst fordi få installerer alarm utenfor hovedetasjen.
Politiet frykter en økning i boliginnbruddene fremover.
Politiet på Østlandet frykter ifølge Aftenposten en travel førjulstid etter rundt 50 boliginnbrudd de siste ukene. 20 av innbruddene har skjedd i Follo, seks av dem i Asker og Bærum og resten i Oslo.
I Asker og Bærum hadde fire av de seks innbruddsutsatte husene alarm. To av alarmene ble ikke utløst i det hele tatt.
– Tyvene går ofte inn i annen etasje, noe vi mener er bevisst med tanke på i hvilke rom folk flest tradisjonelt velger å ikke installere alarm. Vi ser i mange tilfeller at det kun finnes alarm i første etasje, og at det generelt mangler alarm i annen etasje. Det samme gjelder ofte eventuelle soverom, bad og gang i hovedetasjen, sier politibetjent Tonje Reiten i Asker og Bærum politidistrikt til Aktuell Sikkerhet.
– Og det er jo nettopp på soverom og bad mange har smykker og andre verdigjenstander oppbevart. Nøkler har også en tendens til å bli forlatt i gangen. Det er med andre ord minst like viktig å gjemme unna verdisaker, som å ha alarm. Vi har blant annet eksempler fra den siste tiden der utbyttet fra et villainnbrudd ble minimalt fordi verdigjenstander var låst inn i en safe, legger hun til.
– Anbefaler du folk å ha alarm i alle rom?
– Jeg vil ikke anbefale verken det ene eller det andre når det gjelder alarm, men de som installerer alarm må være klar over hva de får igjen for pengene som investeres. Det er fort gjort å bli skuffet etter å ha brukt tusenvis av kroner på alarm hvis det i praksis viser seg at tyver klarer å romstere i mange rom uten at den i det hele tatt utløses. Hvorvidt det er mangel på informasjon fra de som selger alarmer eller om det skyldes huseiernes begrensninger til å investere, vet jeg ikke. Men vi er ikke i tvil om at tyvene bevisst velger å gå inn via rom der det tradisjonelt ikke finnes alarm, sier Reiten.
Det kreves omfattende etterforskning både teknisk og taktisk for å finne fram til de tilsynelatende profesjonelle og svært frekke gjerningsmennene. Ikke minst kreves det betydelige ressurser for å samordne etterforskningen på kryss av politidistriktene.
Ifølge Aftenposten har politiet en klar oppfatning om at det er utenlandske bander som står bak innbruddene, og at kjeltringene trolig kommer til landet via Sverige. Denne teorien bygges på at det i september var lignende innbruddsraid i byer nær svenskegrensen.
Å avsløre mobile vinningskriminelle, også kalt ”politiets omreisende hodepine”, er et satsningsområde for politiet. Samarbeidsprosjektet ”Grenseløs” er et av tiltakene politiet har satt inn i kampen mot denne grupperingen. Aktuell Sikkerhet fortalte i høst at også UP, med egne etterretningspatruljer, jobber aktivt for å stoppe de mobile vinningskriminelle. Kripos sin hoveddefinisjon av mobile kriminelle, er folk fra Polen, Litauen, Romania og Vest-Balkan.