Ran.JPG

- Helikopter-ranerne burde blitt stoppet mens ranet pågikk

I siste utgave av Aktuell Sikkerhet uttrykker sikkerhetssjef Johan Petersson skuffelse over at politiet aldri fortalte G4S om at et stort ran var på gang. Nå støttes han av statsadvokat Leif Görts som mener helikopterranerne lett kunne vært tatt mens de sjauet penger ut av ”Stockholms-cashen”.

Publisert

Les mer om helikopter-ranet i siste utgave av Aktuell Sikkerhet.

Til nyhetsbyrået TT kritiserer Johan Petersson nå politiet for at de valgte å vente med å gå inn i tellesentralen til etter at ranerne hadde forsvunnet fra taket i helikopter. Med seg hadde de da nærmere 40 millioner kroner.

– Jeg synes det er politiets oppgave å gripe inn for å beskytte personell og redde våre penger. Tiden de brukte var altfor lang, sier Petersson.

– Jeg har spurt hvorfor politiet ikke gikk inn tidligere. Ranerne kunne vært pågrepet på stedet og pengene kunne vært beslaglagt. Nå må politiet evaluere innsatsen sin, sier statsadvokat Leif Görts.

Det spektakulære ranet skjedde tidlig en morgen i september i fjor. Sju av ranerne er dømt til fengsel. 39 millioner kroner er fortsatt sporløst forsvunnet. Petersson har tidligere sagt til Aktuell Sikkerhet at han neppe tror pengene noen gang kommer til rette.

Ifølge Johan Petersson tok det en time og 16 minutter fra den siste ansatte var ute til politiets innsatsstyre gikk inn i tellesentralen. Dette stemmer dårlig overens med hva politiet har sagt tidligere om at de fryktet at ranerne skulle ta gisler blant de ansatte i sentralen. Ifølge artikler publisert på VG Nett og i Aftonbladet, satt ranerne allerede på en McDonalds-restaurant og drakk kaffe da politiets innsatsstyrke tok seg inn i ”Stockholms-cashen”.

– Vi valgte å være avventede av taktiske grunner. Vi fryktet at ranerne for eksempel kunne ha lagt ut eksplosiver i bygningen, skal politimester Christian Agdur ha sagt til TT.

– Med tanke på den høye graden av planlegging og listighet fra ranernes side, var det en naturlig bekymring. Vi ville vente på bombeteknikerne før vi gikk inn, sier han til nyhetsbyrået.

Dette tror ifølge TT ikke sikkerhetsselskapets representanter noe på. De mener at siden ranerne jobbet under sterkt tidspress, ville de ikke hatt tid til å minelegge dørene.

– Dette ville vært synlig på bildene fra de 80 overvåkningskameraene i sentralen, hevder representanter fra G4S.

Johan Petersson har tidligere sagt til Aktuell Sikkerhet at dialogen den aktuelle morgenen var tett mellom han som sikkerhetssjef, de ansatte ved G4S sin alarmsentral og politiets operative ledelse. Hele tiden ble politiet informert om hva de som satt på alarmsentralen observerte på sine skjermer.

– Vi samarbeidet og utvekslet kunnskap til stor nytte, både for politiets arbeid og med tanke på hva de ansatte kunne foreta seg inne i G4S-lokalene, sier Petersson til Aktuell Sikkerhet.

Ifølge nyhetsbyrået TT er politimesteren, i motsetning til statsadvokaten, svært fornøyd med politiets innsats.

– Det gikk fantastisk bra. Vi var usedvanlig fort på plass og begynte å planlegge allerede ti minutter etter at helikopteret hadde landet, sier Agdur til TT.

VG Nett har lagt ut grafikk fra helikopter-ranet her: http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10011181

Aftonbladet presenterer blant annet fakta om helikopter-ranet her: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8121940.ab

"
Powered by Labrador CMS