Thor Martin Bjerke

Flere tyverier i mars enn desember

– Sett i relasjon til omsetning og kundebesøk, er det en myte at det er flere tyverier i desember enn i andre måneder, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH.

Publisert

Kosmetikk er blant butikktyvenes favoritter. (Arkivfoto: Jan Tveita)

Ifølge vaktselskapet AS Skan-Kontroll ble det både i 2008 og 2009 registrert flere tyverier i mars enn i desember. Det opplyser HSH, hovedorganisasjonen for handel og tjenester i Norge, på sine hjemmesider:

– I desember er det i mange perioder mer enn en dobling av antallet kunder i butikkene, og rushet varer hele dagen. I tillegg er det flere ansatte og flere vektere, både sivile og uniformerte. Profesjonelle tyver som normalt er aktive hele dagen får dermed ikke det samme handlingsrommet som vanlig, og må derfor være mer forsiktige.

– Vi har også erfaring med at mange mobile kriminelle reiser hjem til familien i jula. Det vil si at tyverier utført av profesjonelle går ned, og at det er ”Hvermansen” som er den vanligste tyven i desember, sier Bjerke.

HSH sine beregninger viser at en av hver 200 omsatte krone stjeles av butikktyver.

For desember 2010 anslår HSH at det vil bli en økning på åtte prosent hva gjelder butikktyverier sammenlignet med julemåneden i fjor. Dette skyldes generell økning i butikktyvenes aktivitetsnivå i år. Men også økt omsetning totalt sett for varehandelen.

HSH minner de forretningsdrivende om at det er de varene som er mest populære blant kundene som også ligger på tyvenes ”toppliste”.

– Slike varer bør settes der man har god oversikt slik at en kan se hva kundene driver med. Sørg for å ha tilstrekkelig personell i butikkene og at alle, både fast ansatte og vikarer, gjennomgår opplæring i kundebehandling og forebygging av tyverier. I tillegg må alle sjekke at varealarmer, kamerasystemer og innbruddsalarm er i orden og fungerer som de skal, oppfordrer Thor Martin Bjerke.

Les mer på HSH sine hjemmesider: http://www.hsh-org.no/eway/default.aspx?pid=294&e=0&trg=Left_8337&Main_7555=8338:0:10,2556:1:0:0:::0:0&Left_8337=8583:387858::1:8347:1:::0:0&

Powered by Labrador CMS