Entreprenører må tyverisikre dynamitt
På ulike lagre i Norge finnes det nærmere 100 tonn dynamitt som ikke er tyverisikret med alarm. Men nå er det slutt. Nye regler fra DSB krever full sikring av samtlige sprengstofflagre.
Dynamitt kan brukes til terrorformål. (Illustrasjonsfoto)
I 2005 kom det forskrifter som krevde at alle sprengstofflagre med mer enn 250 kilo sprengstoff måtte tyverisikres med alarm, skriver Logistikk & Ledelse. Bakgrunnen for reglene var en ny EU-regulering, samt at to store dynamittyverier i Larvik og på Gol aktualiserte problemstillingen.
Brukt i terrorhandlinger
Nå er det kommet nye forskrifter som også krever tyverisikring av lagre som inneholder mindre enn 250 kilo. Alarm på disse lagrene skal være installert innen utgangen av inneværende år.
– Etter at de store lagrene ble sikret, ser DSB det som nødvendig at også de mindre lagrene får alarm. Eksempelvis er 250 kilo dynamitt mye i terrorsammenheng, sier adm. direktør Haakon A. Thorsen i BNS Container AS.
Omgår reglene
En kartlegging utført av BNS Containerviser at det finnes mer enn 400 norske sprengstofflagre som ikke har vært omfattet av regelverket. Thorsen sier til Logistikk & Ledelse at mange har lagt seg tett opp til grensen til 250 kilo.
– Det har vært mulig å ha to containere stående ved siden av hverandre, slik at de ble regnet som to lagre. Dette er en omgåelse av reglene som det nå blir slutt på, sier han.
Med over 400 sprengstofflagre som inneholder inntil 250 kilo dynamitt, kan den totale mengden med usikret sprengstoff være så stor som 100 tonn.
Innbruddssikkerhet
De nye forskriftene sier at samtlige sprengstofflagre skal ha installert alarm, som er direkte knyttet til et vaktselskap. Alarmene skal dessuten tilfredsstille kravene til tidlig varsling.
I tillegg til alarmer er det avgjørende med gode låser og sterke dører og vegger når eksplosiver oppbevares i containere. Permanente lagre skal dessuten ha gjerde som slutter godt ned mot bakken, og som ikke kan løftes opp.
Flere store tyverier
Ett av de store dynamittyveriene i Norge skjedde utenfor Gol i Hallingdal i 2004, da 660 kilo dynamitt ble stjålet fra et sprengstofflager, som tilhørte en entreprenør. Samme år ble det stjålet 200 kilo dynamitt fra et lager i Larvik. Begge disse tyveriene var utløsende for regelverket som satte krav til tyverialarm.
Men også i nyere tid har det skjedd dynamittyverier. I 2007 ble det stjålet hele 1000 kilo dynamitt og 1000 fenghetter fra et lager i Kvinesdal. Fem unge menn tilsto senere tyveriet.
Frist til 1. januar
Thorsen i BNS Container frykter mange vil vente i det lengste med å få alarmen installert etter de nye forskriftene.
– Noen vil nok tenke at det er lenge igjen frem til årsskiftet. Men hvis alle skal vente til november/desember, er det mange som ikke vil rekke det innen fristen. Da blir det for liten kapasitet hos oss som installerer alarmer, sier han.
" Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!
"