Kai Spurkland.JPG

Vanskelig gråsone

Politiet venter i spenning på hva som blir utfallet av Oslo kommunes påstand om at ordenvakter diskriminerer mørkhudede. Politiadvokat Kai Spurkland utelukker ikke at det kan bli rettslig etterspill.

Publisert

Politiadvokat Kai Spurkland sier politiet ikke utelukker rettssaker etter diskriminering av etniske minoriteterer ved utesteder i Oslo. Her underviser han ordensvakter i hovedstaden.

– Undersøkelsen som Næringsetaten i Oslo kommune har gjennomført rundt utelivsdiskriminering, framstår som seriøs og grundig, sier politiadvokat Kai Spurkland ved Oslo politidistrikt.

Han sikter til de 148 kontrollene som er gjennomført ved 128 utesteder i Oslo det siste året. Resultatet ble offentliggjort for kort tid siden, og det ble observert forskjellsbehandling i seks tilfeller.

Konklusjonen av undersøkelsen sier at det i fem av disse seks sakene var diskriminering på grunn av etnisitet.

– Også vi i politiet har økt fokus på diskriminering. Mye tyder på at det foregår ulovlig diskriminering, men mange tilfeller er også i grenseland. Dette er en gråsone det er vanskelig å manøvrere i. Å være ordensvakt er en krevende jobb. Mange alvorlige utfordringer må løses på direkten, og dette skal de klare med et begrenset utvalg maktmidler. Samtidig er de en yrkesgruppe som skal yte god service, sier Spurkland.

Aktuell Sikkerhet traff han under ”Politiets dag” i Oslo denne uka, der han underviste nettopp ordensvakter. For å bli godkjent som ordensvakt, er det et krav at søkeren deltar på ”Politiets dag”. Dette kommer i tillegg til blant annet ordensvaktkurs.

– Vi venter i spenning, og det kan ende opp med rettssaker etter kommunens undersøkelser blant mange av hovedstadens utesteder, sier Spurkland.

Samtlige saker der det ble observert forskjellsbehandling, er oversendt både politiet og Likestillings- og diskrimineringsombudet. På grunn av at det ikke er snakk om gjentakelse hos de mistenkte stedene, er det ikke hjemmel for å inndra verken skjenke- eller eventuell serveringsbevilling.

Næringsetaten vil fortsatt ha søkelys på diskriminering ved sine utestedskontroller.

Her kan du lese en sak fra Dagbladet hvor en ordensvakt forteller hvordan utelivseiere lærer opp sine ansatte til å nekte etniske minoriteter adgang: http://www.dagbladet.no/2010/11/29/nyheter/diskriminering/innenriks/utelivsbransjen/uteliv/14435165/

Her kan du lese Oslo kommunes rapport ”Prosjekt mot etnisk diskriminering i utelivet”: http://www.naringsetaten.oslo.kommune.no/getfile.php/n%C3%A6ringsetaten%20(NAE)/Internett%20(NAE)/Dokumenter/Kontrollvirksomhet/Prosjekt%20mot%20etnisk%20diskriminering%20i%20utelivet.pdf

"
Powered by Labrador CMS