Vil ha styrket vern mot vold
Vektere er ofte først på et åsted og kan oppleve både trusler og vold. Men vekterne kan i mindre grad enn andre velge å forlate åstedet. Nå tar NHO Service til orde for et sterkere vern for vekterne.
– Vektere trenger et sterkere vern mot vold og trusler. Dette var hovedbudskapet da NHO Service på tirsdag møtte Justiskomiteen på Stortinget i høring om en ny bestemmelse i straffeloven.
Stor bredde i oppdrag
Dagens vektere er helt avgjørende for å skape økt trygghet i samfunnet. De utfører en lang rekke oppdrag som politiet ikke kan eller vil utføre, eller som det ikke er naturlig å tillegge politiet.
I enkelte situasjoner møtes vekterne dessverre med vold og trusler.
– Vekterne er en viktig del av det trygghetsskapende arbeid som i sum skaper et bedre samfunn. Vi ber Justiskomiteen vedta en bestemmelse i ny straffelov som gir vekterne et styrket vern mot vold og trusler slik utvalgte yrkesgrupper gis i forslag til ny §§ 265 og 286, heter det i NHO Service' innspill til Justiskomiteen.
Adm.dir. Petter Furulund i NHO Service møtte komiteen tirsdag.
Viktige for samfunnet
Innspillene fra NHO Service begrunnes blant annet med at både private og offentlige virksomheter engasjerer vaktselskap til sikkerhetsoppdrag. Vektere er f.eks. engasjert av det offentlige for å skape trygghet og sikkerhet ved:– Sikkerhetskontroll og vakthold på flyplasser– Sikkerhetsovervåking av olje- og gassinstallasjoner– Trikker, T- baner og T-banestasjoner– Tog- og togstasjoner– Busser og bussterminaler – Legevakter, NAV-kontor (sosialkontor) og skoler
Mer vold mot vektere
Fra 2004 og frem til i dag har det skjedd en økning av antall voldsepisoder, spesielt i de store byene. Dette har medført at vekterens hverdag er blitt tøffere.
Daglig opplever vektere at de blir utsatt for trusler og andre former for negative reaksjoner fra folk de av ulike grunner griper inn ovenfor.
Vekterne har som en av sine oppgaver å observere og rapportere hendelser. De ser daglig mennesker som begår straffbare handlinger, og som forstår at vekterens rolle er å gripe inn og/eller rapportere det han eller hun ser.
Som en følge av dette har vekteren en langt større risiko for vold og trusler enn andre borgere.
Kort utrykningstid
Vekteren kommer ofte først til åstedet for en forbrytelse. Vekteren har ikke andre eller større fullmakter til maktutøvelse enn vanlige borgere, men kan ikke i samme grad som øvrig publikum velge bort utrygge objekter og/eller områder, melder NHO Service.
For vekteren foreligger et moralsk og etisk krav til å gripe inn i situasjoner der kriminalitet og regelbrudd er avdekket. Det er en forventning i samfunnet til at vektere i uniform bistår direkte i håndtering av hendelser inntil politiet eller annen offentlig myndighet overtar.
Les også: Skjerpede krav til ordensvakter
Jobber ofte alene
Arbeidsoppgavene til en vekter kan i enkelte tilfelle innebære nødssituasjoner og bruk av tvangsmidler. Vektere jobber ofte alene, uten mulighet til rask assistanse fra politiet. Det hender også at politiet faktisk ikke har kapasitet til å bistå vektere ved behov.
Vektere møter av og til mennesker som velger å ty til vold for å hindre dem i å utføre arbeidet. De ansatte i vaktselskapene opplever også å bli utsatt for represalier fra mennesker som de kommer i kontakt med.
Les også: Vektere frykter økning i rusbruk og hjemløse
Trenger ekstra vern
Vektere har behov for et særskilt vern mot angrep eller skade. I dag opplever vekterne at de har mindre rettigheter enn en bussjåfør og en trikkekonduktør – til tross for at de i mange tilfeller utøver sine arbeidsoppgaver på samme sted og til samme tid. Regjeringens forslag endrer ikke situasjonen. Det er uheldig, mener NHO Service.
Kilde: Basert på pressemelding fra NHO Service, Styrket vern mot vold
Saken i andre medier:
Vektere trenger bedre vern mot vold (NTB)
Vektere trenger bedre vern mot vold (Dagligvarehandelen)
Bedre vern mot vektervold (NRK Trøndelag)
"