Tredobling av bankran
Antallet bankran i Sverige ble tredoblet i 2008. Gjerningsmennene blir stadig yngre og truslene grovere.
I fjor ble det begått 110 bankran i Sverige, sammenlignet med 40 i 2007.
Tunge våpen og grove trusler i sammenheng med ranene er blitt vanligere, melder det svenske tidsskriftet Arbetsliv.
Yngre ranere
Ifølge Pär Karlsson ved Svenska bankföreningen er det en tendens til at også gjerningsmennene blir stadig yngre. Det handler om menn i alderen 15-20 år som ikke har vært særlig kriminelt belastet tidligere.
– Vi tror de kan være knyttet til kriminelle nettverk og gjenger. Å utføre et bankran er en måte å vise mot og komme seg oppover i gjengen. Selv om utbyttet blir lite, gir det status, sier Karlsson.
En årsak til at vold og trusler er blitt grovere, tror Karlsson kan være at de unge ranerne er mindre erfarne og derfor oppfører seg mer brutalt enn situasjonen tilsier.
" Spesielt i Sverige
Resten av Europa har ikke hatt den samme dramatiske økningen i bankran som i Sverige. I Norge og Finland skjer det knapt nok bankran i det hele tatt. Karlsson er usikker på årsaken:
– Det er en merkelig forskjell. En hypotese er at det har blitt vanskeligere å rane banktransporter, men denne forklaringen er ikke holdbar i lengden. En annen forklaring er vår tradisjon for lovbrudd, vi har flere kriminelle i vårt land som driver med bankran enn i Norge og Finland.
Les også: Dramatisk økning i danske bankran
og: Nordisk politi vil ta lærdom av suksessen i Norge og Finland
Nye tiltak mot ran
For å minske risikoen for ran har bankene blitt stadig mer forsiktig med kontanthåndteringer. Kontanter skal oppbevares i lukkede systemer og ikke på kontoret der kundene har tilgang.
– Dessuten har bransjen blitt enig om å senke beløpsgrensene for umeldte kontantuttak. Det innebærer at kundene må forhåndsinnmelde sine kontantuttak ved lavere beløp enn tidligere. En del banker er helt låst. Kundene må dermed identifisere seg før de blir sluppet inn, sier Karlsson.
Også Finansförbundet, som organiserer 38 000 bankansatte, merker økningen i antallet bankran.
Krisegrupper for ansatte som blir ranet
– Ja, i aller høyeste grad. Vi får jevnlig rapporter om ran, sier Lars Forsell, ombudsmann i Finansförbundet.
Kriseberedskap og krisebearbeidelse er noe bransjen tar på alvor og håndterer bra, ifølge Forsell.
Les også: Norske ransofre blir overlatt til seg selv, mener advokat
Finansförbundet har gående et eget arbeid med å lære opp verneombud i spørsmål rundt trusler og vold. Mange av verneombudene sitter i krisegrupper, som aktiveres straks et ran inntreffer.
– En annen sak vi arbeider hardt med akkurat nå, er spørsmålet om det kontantløse samfunn. Vi vil jobbe for at kontanter i størst mulig grad forsvinner, sier Lars Forsell.
Kilde: prevent.se
"