Bankran

Tredobling av bankran

An­tal­let bank­ran i Sve­ri­ge ble tre­dob­let i 2008. Gjer­nings­men­ne­ne blir sta­dig yngre og trus­le­ne gro­ve­re.

Publisert

I fjor ble det be­gått 110 bank­ran i Sve­ri­ge, sammenlignet med 40 i 2007.

Tun­ge vå­pen og grove trus­ler i sam­men­heng med ra­ne­ne er blitt van­li­ge­re, melder det svenske tids­skriftet Arbetsliv.

Yngre ranere

Iføl­ge Pär Karls­son ved Svens­ka bankföreningen er det en ten­dens til at også gjer­nings­men­ne­ne blir sta­dig yng­re. Det hand­ler om menn i al­de­ren 15-20 år som ikke har vært sær­lig kri­mi­nelt be­las­tet tid­li­ge­re.

– Vi tror de kan være knyttet til kriminelle nettverk og gjenger. Å utføre et bankran er en måte å vise mot og komme seg oppover i gjengen. Selv om utbyttet blir lite, gir det status, sier Karls­son.

En år­sak til at vold og trus­ler er blitt gro­ve­re, tror Karls­son kan være at de unge ra­ner­ne er mind­re er­far­ne og der­for opp­fø­rer seg mer bru­talt enn si­tua­sjo­nen til­si­er.

" Spesielt i Sverige

Res­ten av Eu­ro­pa har ikke hatt den sam­me dra­ma­ti­ske øk­nin­gen i bank­ran som i Sve­ri­ge. I Nor­ge og Fin­land skjer det knapt nok bank­ran i det hele tatt. Karls­son er usikker på årsaken:

– Det er en mer­ke­lig for­skjell. En hy­po­te­se er at det har blitt van­ske­li­ge­re å rane bank­trans­por­ter, men denne for­kla­rin­gen er ikke hold­bar i leng­den. En an­nen for­kla­ring er vår tra­di­sjon for lov­brudd, vi har fle­re kri­mi­nel­le i vårt land som dri­ver med bank­ran enn i Nor­ge og Fin­land.

Les også: Dramatisk økning i danske bankran

og: Nordisk politi vil ta lærdom av suksessen i Norge og Finland

Nye tiltak mot ran

For å mins­ke ri­si­ko­en for ran har ban­ke­ne blitt sta­dig mer for­sik­tig med kon­tant­hånd­te­rin­ger. Kon­tan­ter skal opp­be­va­res i luk­ke­de sy­ste­mer og ikke på kon­to­ret der kun­de­ne har til­gang.

– Dess­uten har bran­sjen blitt enig om å sen­ke be­løps­gren­se­ne for umeldte kon­tant­ut­tak. Det in­ne­bæ­rer at kun­de­ne må forhåndsinnmelde sine kon­tant­ut­tak ved la­ve­re be­løp enn tid­li­ge­re. En del ban­ker er helt låst. Kun­de­ne må der­med iden­ti­fi­se­re seg før de blir slup­pet inn, sier Karls­son.

Også Finansförbundet, som or­ga­ni­se­rer 38 000 bank­an­sat­te, mer­ker øk­nin­gen i an­tal­let bank­ran.

Krisegrupper for ansatte som blir ranet

– Ja, i al­ler høy­es­te grad. Vi får jevn­lig rap­por­ter om ran, sier Lars For­sell, om­buds­mann i Finansförbundet.

Kri­se­be­red­skap og kri­se­be­ar­bei­del­se er noe bran­sjen tar på al­vor og hånd­te­rer bra, iføl­ge For­sell.

Les også: Norske ransofre blir overlatt til seg selv, mener advokat

Finansförbundet har gå­en­de et eget ar­beid med å lære opp ver­ne­om­bud i spørs­mål rundt trus­ler og vold. Man­ge av ver­ne­om­bu­de­ne sit­ter i kri­se­grup­per, som ak­ti­ve­res straks et ran inn­tref­fer.

– En an­nen sak vi ar­bei­der hardt med ak­ku­rat nå, er spørs­må­let om det kon­tant­lø­se sam­funn. Vi vil job­be for at kon­tan­ter i størst mu­lig grad for­svin­ner, sier Lars For­sell.

Kilde: prevent.se

"
Powered by Labrador CMS