Syv gode råd på festival
Sikkerhetsvakter og -ansvarlige går en utfordrende tid i møte. Sommeren er høysesong for stevner og konserter.
Robbie Naish er ekspert på festivalsikkerhet.
Robbie Naish er opplæringsansvarlig i det britiske selskapet Show & Event Security og en av verdens fremste eksperter på arrangementssikkerhet og publikumskontroll.
I et foredrag for det norske sikkerhetsselskapet Ronin Consulting påpeker han at kunnskap, trening og god kommunikasjon er blant det som må være på plass når du skal ivareta publikums trygghet.
Ansvar er ansvar, uansett
Utfordringene er mange: Store menneskemengder, overstadig drikking og høyt lydnivå med tilhørende kommunikasjonsproblemer.
Som sikkerhetsansvarlig må du dessuten forholde deg til arrangørene, som i mange tilfeller er profesjonelle og erfarne, men ikke alltid. Andre utfordringer er fallende gjenstander, uheldig utforming av scenen eller fysiske sperringer som i en panikksituasjon viser seg å være direkte farlige.
"Som sikkerhetsansvarlig er du ansarlig for sikkerheten, og du må kunne forholde deg til utfordringene selv om andre mennesker har planlagt dårlig, mangler erfaring, har dårlig sikkerhetsforståelse eller opptrer irrasjonelt. Å lede en innsats er ingen jobb for nybegynnere.
Publikumskontroll
Moderne stevnesikkerhet kan sies å ha blitt født etter tungrockfestivalen Monsters of Rock, som i en årrekke ble avholdt i Donington Park i England. Men i 1988 gikk det galt og to mennesker omkom. Festivalen ble et vendepunkt i sikkerhetstenkning og førte til at boken The Event Safety Guide ble skrevet.
Syv gode råd om stevner
1. Sørg for å etablere et velfungerende kontrollsenter.
2. Test kommunikasjonsutstyret mellom sikkerhetspersonellet på forhånd. God kommunikasjon er viktig til hverdags og kan være helt avgjørende i en krise.
3. Funksjonærene må lede med stø hånd. Få oversikt over kompetansen deres, dersom du bruker innleide folk. I noen tilfeller trenger du slike "fotsoldater", i andre ikke. Tilfeldige funksjonærer er kanskje ikke i stand til å håndtere en ulykke.
4. Alle ledende funksjonærer må ha en tydelig forståelse av sin rolle. Etablér klare ansvarslinjer.
5. Det må finnes en person som raskt kan beslutte å stoppe showet umiddelbart. Sørg for å ha god kommunikasjon med bandet som spiller. De betraktes som en gud som publikum vil lytte til.
6. Vær nøye med ettervernet. Funksjonærer som befinner seg nær eller ser en ulykke, kan trenge både førstehjelp og psykisk ettervern fra profesjonelle.
7. God sikkerhetsledelse er helt avhengig av jevnlige øvelser. Mangel på øvelser kan gi kaos og uklare eller nølende kommandoer. Kaos kan gi panikk, og det er det siste du ønsker i en folkemengde.
Tren teamet ditt!
Det aller viktigste rådet er likevel at folkemengdekontroll er en teamoppgave. Skulle det oppstå uheldige situasjoner er det viktig at temaet er drillet og vet hva de skal gjøre. Ingen kan klare alt alene, men som helhet må teamet kunne dekke alle områder av personsikkerheten.
Les mer om festivalsikkerhet i Aktuell Sikkerhet nr. 3-2009