Sammen for SMB-sikkerhet
Finanskrise og uro på arbeidsplassene skjerper trusselbildet, og som vanlig er det de minste bedriftene som rammes først. NorSIS, NSR og Symantec distribuerer i disse dager sikkerhetshåndboken ”Et sikkert IT-miljø”, som inneholder en rekke gode tips til bedrifter.
Finanskrisen skaper uro i bedriftene, hever trusselnivået og skjerper bedriftenes behov for informasjonssikkerhet. Det viser tall fra både Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) og Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS).
Allerede før finanskrisen inntraff skyldtes anslagsvis 70% av alle rapporterte sikkerhetshendelser bedriftens egne ansatte eller innleid hjelp.
Omstrukturering, effektivisering og nedbemanning sprer seg og tvinger ledere i bedrifter og kommuner til å se på sikkerhet med nye øyne. Nå går de to organisasjonene sammen med IT-sikkerhetsselskapet Symantec om å bevisstgjøre små og mellomstore bedrifter og norske kommuner.
Les også: Interne trusler: Her er de mest risikoutsatte stillingskategoriene og: Hele 60% av dem som står i fare for å bli overflødige, er villige til å stjele med seg verdifulle opplysninger fra bedriften
" Kommer bort
– Mesteparten av informasjonstap som bortkomne kundelister og prisinformasjon skyldes bærbare PC-er på avveie, uten passord og kryptering, sier direktør Kim Ellertsen i Næringslivets sikkerhetsråd.
– Overraskende få bedrifter spør oss om forholdsregler – henvendelsene kommer vanligvis først når informasjonen er tapt.
Taper kredittverdighet
– Stjålet informasjon brukes til identitetstyveri og påfølgende svindel som rammer så vel enkeltpersoner som bedrifter, sier Tore Larsen Orderløkken, leder i NorSIS.
– Ødelagt kredittverdighet og kundelojalitet er bare to av truslene som skjerpes av finanskrisen. Vi ønsker å bevisstgjøre særlig de mindre bedriftene på hvilke spørsmål de må stille seg for å avdekke hvor truslene gjemmer seg.
Les også: Finanskrisen fører til mer datakriminalitet og: Gode råd mot forfalskning av bedriftens signaturrett
" Viktig å opprettholde sikkerhet
– For mange bedrifter handler det nå bare om å overleve og kutte kostnader og effektivisere driften så mye som mulig. Dette må gjøres uten å bygge ned sikkerheten nettopp nå som trusselbildet øker, sier Hans Peter Østrem i Symantec Norge.
– For eksempel tok det spammerne bare uker å komme opp igjen på samme nivå som før etter at vi fikk stengt den største spamkilden, det sier noe om trykket bedriftene møter. Derfor tar vi et samfunnsansvar sammen med NSR og NorSIS for å bevisstgjøre bedriftene.
Les også: Viktig å opprettholde industrivernet i dårlige tider
Omfattende bok med sikkerhetstips
I samarbeid med NorSIS og NSR distribuerer Symantec i disse dager sikkerhetshåndboken ”Et sikkert IT-miljø” til alle landets produksjonsbedrifter med mer enn 40 ansatte, alle landets rådmenn samt gjennom revisorforeningen og NSRs tidsskrift ”Sikkerhet”.
Boken, som utkommer i 7000 eksemplarer, inneholder sjekklister for hvilke spørsmål ikke-tekniske bedriftsledere bør stille seg.
Kilde: Pressemelding fra Symantec / Geelmuyden Kiese
Les også: Kriminelle utnytter finanskrisen til å loppe deg for penger. Og de slår til lynraskt
"