Odd-Øfstas-Gunnebo

Nye regler for våpenoppbevaring

Nye skjerpede regler for våpenoppbevaring berører jegere og sportsskyttere.

Publisert

Odd Øfstaas, Gunnebo Nordic AS (Foto: Jan Tveita)

– 1. juli i år var en viktig dato for samtlige våpeneiere i Norge, opplyser Odd Øfstaas, forhandlersjef i Gunnebo Nordic. Dette var dagen da sikkerheten for skytevåpen ble strammet inn, og risikoene med våpenbesittelse ble markert. Den nye våpenforskriften er utarbeidet av Justis- og politidepartementet. Forskriften setter krav om at våpen skal oppbevares i FG-godkjente sikkerhetsskap, slik at feil personer ikke får tak i skytevåpen. Mange av landets jegere og sportsskyttere berøres av den nye forskriften, og må innen et år oppgradere sikkerheten rundt sin våpenoppbevaring.

Ny våpenforskrift i teori og praksis

– Våpenforskriften innebærer at våpen eller deler av våpenet må oppbevares i et FG – godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd) sikkerhetsskap, alternativt i et skap med et høyere sikkerhetsnivå, sier Øfstaas. Det er ikke tillatt å oppbevare registreringspliktige våpen i ubebodd hytte, hus eller lignende. Under spesielle omstendigheter der våpen brukes ved jakt eller konkurranse, skal våpnene være under streng overvåking. De strenge kravene gjelder i tillegg for ammunisjon. Det legges stor vekt på at våpen og en større mengde ammunisjon skal oppbevares atskilt. Ammunisjonen skal oppbevares i låsbart skap eller skuff. Om våpenet oppbevares i et FG-godkjent skap eller et skap med høyere sikkerhetsnivå, kan bare en viss mengde ammunisjon oppbevares sammen med våpenet. Ved oppbevaring av store mengder skytevåpen, det vil si når antallet overstiger 25 stykker, settes det krav om alarmert oppbevaring koblet til alarmsentral døgnet rundt.

Sikkerhet er forebygging

FG-registreringsnummer for våpenskap.

– Vi ønsker forskriften velkommen, sier Øfstaas. Sikkerhet handler mye om forebygging, og Gunnebos erfaring i verdioppbevaring og sikkerhetsskap strekker seg med varemerket Rosengrens mer enn 150 år tilbake. Gjennom denne forskriften tas et aktivt grep for bedre kontroll av våpen på det norske markedet. En viktig konklusjon av forskriften er at sikkerhetsskapene må være sertifisert og FG-godkjente, noe som ekskluderer dårligere skap som ikke har gjennomgått strenge tester som kreves for sertifisering.

Grundig testing

Nye skap som skal FG-godkjennes for Norge, blir testet av på forhånd godkjente testinstitusjoner etter vedtatte retningslinjer. Verktøy som benyttes er på forhånd bestemt og blir benyttet etter en oppsatt plan. Klarer skapet testen innenfor oppsatte tidsfrister og de prosedyrene som er bestemt, utferdiges et sertifikat som danner grunnlag for den endelige FG-godkjenningen. Skapet får et FG-registreringsnummer, som også skal stå i eget emblem i skapet, normalt innvendig i døren. Skapets FG- nummer blir også å finne igjen i FGs egne lister. Skap som ikke har et FG-nummer innvendig på døren eller som ikke kan dokumentere en godkjenning, skal ikke benyttes til oppbevaring av våpen og ammunisjon.

Politiets oppfølging

– Den nye forskriften vil ha stor betydning for lovlig ervervede våpen. Seriøse våpeneiere vil følge de oppsatte kravene i den nye forskriften, som reduserer risikoen for spontanangrep med våpen og minsket ulykkesrisiko. Det er gitt en frist til 1. juli 2010 med å kjøpe seg et våpenskap. Etter dette tidspunktet vil det med stor sannsynlighet bli gjennomført kontrolltiltak fra myndighetenes side for å sikre at alle våpeneiere følger forskriften.

Les mer om nye regler for våpenoppbevaring i Aktuell Sikkerhet nr. 5 fra i år!

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken!

"
Powered by Labrador CMS