Firmafesten kan gi bismak
God mat og godt drikke er ofte en selvfølge når jobben har sommeravslutning. Men for dem som har alkoholproblemer kan jobbfesten bli problematisk.
Sommerfest med øl og vin etter arbeidstid - kos og trivsel eller sikkerhetsrisiko?
Nedgangstider til tross, også i år vil mange arbeidsgivere invitere sine ansatte på deilig mat i lyse sommerkvelder. Øl og vin er helt naturlig, synes mange. Men ikke alle arbeidstakere tåler alkohol, melder Arbetsmiljöupplysningen.
De aller fleste som har et alkoholproblem, er i jobb. Det gjør alkoholen til et arbeidsmiljøproblem, fordi alkoholinntaket påvirker sikkerhet, helse og omdømmet på jobben.
Livsfarlig jobbrus koster Norge 18 milliarder i året
Et glass vin i det grønne
De fleste synes det er koselig å drikke alkohol under jobbsammenkomstene. Dette kan være vanskelig å takle for dem som forsøker å avstå fra alkohol. Å takke nei kan være vanskelig.
En av tre har gått på jobb i bakrus
Derfor er det viktig at du tenker på å tilby alkoholfrie alternativ. Faktisk viser undersøkelser at så mange som en av fire arbeidstakere at alkohol ikke bør serveres på firmafester.
Arbeidsgiver bør klargjøre hvilke interne regler som gjelder om arbeidstakeren opptrer ruspåvirket på jobb. Det er også nyttig å lage kjøreregler for firmafestene, gjerne i samråd med de ansatte.
Finnene vil sjekke rusmisbruk på jobb
Gi støtte
Som arbeidskollega til en som drikker for mye, kan du alltid tilby støtte og vise at du bryr deg.
Vær tydelig på at du er oppmerksom på problemet, lytt og sett gjerne krav til forandring.
Men du bør også vite at en del mennesker ikke vil ha hjelp, men heller klare seg selv. Andre vil nok gjerne ha hjelp, men tør ikke å be om eller ta imot den.