Er svensker mer kriminelle enn nordmenn?
Dette spørsmålet reiser det svenske sikkerhetsmagasinet Säkert på bakgrunn av at Sverige opplevde langt flere ran av banker og butikker enn Norge i 2008.
Faksimile fra Säkert, kundemagasin for svenske Niscayah.
Säkert er et nytt svensk kundemagasin utgitt av Niscayah i Sverige. Magasinet spør hvorfor ran av bank og post øker i Sverige, men ikke i Norge. Er det fordi svenskene er mer kriminelle enn nordmenn?
Dick Malmlund, sikkerhetssjef i Svensk Handel, er bekymret for at ran av banker og butikker økte kraftig i nabolandet i 2008, ifølge statistikk fra det svenske Brottsförebyggande rådet.
- Dette har skjedd til tross for at vår bransje mer enn noensinne har satset på ransforebyggende tiltak, sier Malmlund til Säkert. Vi vet at det er veldig unge mennesker, de fleste av dem mellom 15 og 20 år, men også gutter helt ned i 13-15 årsalderen, som står for mange av ranene.
155 bank- og postran i 2008
I fjor ble 155 ran mot svenske banker, kassaservice- og postsenter anmeldt, en økning på 125 prosent sammenliknet med 2007. I tillegg ble det anmeldt 1010 butikkran, en økning på 25 prosent i forhold til året før.
En annen situasjon i Norge
Petrus Bolin, leder av Handelens säkerhetsgrupp og sikkerhetssjef i Coop Sverige, nevner Pressbyrån som eksempel: - Pressbyrån opplevde 79 ran i 2003, men norske Narvesen hadde fem eller seks ran i samme periode. Bolin mener det er vanskelig å svare på hvorfor problemet med ran mot banker og butikker ikke er like stort i Norge.
Tidslås og opplæring
Forskjellene mellom Sverige og Norge er tydeligst når det gjelder bankran. I første halvår av 2008 opplevde Norge ikke et eneste bankran, og året før var antallet tre.
Tidslås på kassene trekkes fram som et effektivt forebyggende tiltak i Norge. Dette gjør det vanskeligere for en raner å få med seg store pengesummer. Bankene har også omfattende kameraovervåking i og utenfor lokalene, og de har satset hardt på å skolere de ansatte slik at de lettere kan identifisere kunder som oppfører seg på merkelig måte.
Ta tak i ungdomsforbryterne
Dick Malmlund, Svensk Handel (Foto: Jan Tveita)
Men Dick Malmlund i Svensk handel tror at forklaringen er en helt annen: - I Sverige tar ikke politiet og myndighetene godt nok tak i de unge kriminelle. Det går for lang tid før vi får fanget opp de unge lovbryterne. Stopper vi dem ikke i tide, fortsetter de på sin kriminelle løpebane. I Norge har politiet derimot handlet meget effektivt når det gjelder verditransportran.
Store ressurser
Dick Malmlund minnes at han deltok i et tv-intervju etter et stort ran i Norge for noen år siden. I samme intervjuet deltok også en norsk politisjef.
- Hun sa at hun hadde fått i oppdrag av justisdepartementet å sette en stopper for ranene, og at verken penger eller personell skulle være til hinder for dette arbeidet. Har man slike ressurser i ryggen, gir det også resultater, noe som gjenspeiler seg i den norske statistikken.
- Skal vi ta denne typen forbrytelser på alvor, må vi også satse på politisk hold. Jeg skulle ønske vi kunne se mer av dette i Sverige også, avslutter Malmlund.
(Säkert)