Bjørn-Grande,-Sandvika-Stor.gif

Ny bransjenorm for brannalarmanlegg

Bransjeforeningen Noralarm har utarbeidet en bransjenorm som sikrer at kontrollen utføres av den som har best kompetanse på det enkelte brannalarmanlegget. Kontrollmerket fra Noralarm er det beste kvalitetsmerket alarmanlegget kan ha.

Publisert

Bjørn Grande er driftsleder ved Sandvika Storsenter.

- Myndighetenes krav er funksjonsbasert. Enkelt sagt betyr det at alarmanlegget skal fungere. I tillegg har forsikringsselskapene regler som krever at automatiske brannalarmanlegg skal kontrolleres hvert år av et godkjent kontrollforetak. Bransjenormen fra Noralarm oppfyller disse kravene. I tillegg presiserer bransjenormen at kontrollforetaket skal ha spesialkunnskap på det konkrete anlegget, sier Jan-Tore Borgen, formann i bransjeforeningen Noralarm.

Årlig kontroll og vedlikehold

Antall omkomne i brann har økt dramatisk i Norge de senere årene, og endte på 84 i 2008. Ikke siden 1979 har flere omkommet i brann her i landet. Tidlig varsling er avgjørende for rask og trygg evakuering. Velfungerende brannalarmanlegg forebygger dessuten materielle og økonomiske tap. Den årlige kontrollen er derfor svært viktig for å sikre at alarmanlegget er i topp stand og ikke gir falsk trygghet.

- Vi anbefaler alle eiere av brannalarmanlegg å følge bransjenormen for kontroll og vedlikehold. Det er viktig at eieren sørger for at den som utfører årlig kontroll og vedlikehold har kompetanse på anlegget. Ved å følge bransjenormen følger kompetansen anlegget, ikke bare gjennom prosjektering og installasjon, men hele brukstiden, sier Jan-Tore Borgen.

Bakgrunnen for rådet er at noen byggeiere investerer i gode alarmanlegg, men deretter overlater den årlige kontrollen til noen som ikke har den nødvendige og inngående kunnskap om det aktuelle anlegget.

Avansert elektronikk

- Moderne brannalarmanlegg er avansert elektronikk som utnytter moderne datateknologi. For at den årlige kontrollen skal gi den sikkerheten den er ment å gi, må den som kontrollerer ha detaljkunnskap. Bransjenormen som alarmbransjen i regi av Noralarm har utarbeidet, gir trygghet for at kontrollen er utført av den som har slik spesialkunnskap.

Synlig kontrollmerke

Når alarmanlegget er kontrollert i samsvar med bransjenormen, blir det klistret et godt synlig kontrollmerke fra Noralarm med rett årstall ved betjeningspanelet. Dette er den synlige bekreftelsen på at alarmanlegget er kontrollert og vedlikeholdt i samsvar med regler og normer. I tillegg gir kontrollmerket både eier og brukere trygghet for at kontrollen er utført av den som har spesialkompetanse på det aktuelle anlegget.

Kompromisser aldri med sikkerheten

Sandvika Storsenter er Norges største kjøpesenter, med 190 butikker fordelt på 160 000 kvadratmeter. Årlig omsetning nærmer seg tre milliarder kroner. Senteret eies av Olav Thon Gruppen. Sandvika Storsenter er som en innebygd småby, med de kravene dette setter til sikkerheten.

- Vi kompromisser aldri med sikkerheten. Brannsikkerhet har høyeste prioritet. Ingen ansatt i noen butikk vil få utlevert adgangskort før internkontrollen viser at det er gitt grunnleggende sikkerhetsopplæring. Intet overlates til tilfeldighetene, sier driftsleder Bjørn Grande.

- Brannalarmanlegget er et avansert system av vital betydning. Vi må til enhver tid kunne stole 100 prosent på at anlegget vil fungere hvis det skulle bli nødvendig. Det er en selvfølge for oss at kontroll og vedlikehold må utføres av den som har de beste forutsetningene. Derfor følger vi bransjenormen fra Noralarm som rutine for kontroll og vedlikehold, sier Bjørn Grande.

(Pressemelding fra Noralarm)

Powered by Labrador CMS