Flere kjøper seg overvåket trygghet
Stadig flere nordmenn installerer overvåkingssystemer på eiendommene sine. Overvåking er ikke lenger forbeholdt store og eksklusive eiendommer. Nå vil også menigmann ha et ekstra øye til å passe på huset sitt.
Etter et fjorår med merkbar økning i antall boliginnbrudd på Østlandet ligger private overvåkingssystemer an til å bli en teknologisk hit i 2009, skriver Aftenposten. Stadig flere vil gjøre boligen sin så innbruddssikker som mulig. Leverandørene av overvåkingssystemer og andre teknologiske sikkerhetssystemer melder om større etterspørsel og større utberedelse, og mener salget vil øke i år.
Stor etterspørsel
Niscayah, ett av verdens største sikkerhetsselskap, sier de opplever en jevn økning i etterspørselen etter sikkerhetsløsninger i Norge, blant annet innbruddsdetektorer som tar flere bilder i samme øyeblikk som alarmen utløses slik at gjerningsperson straks kan identifiseres. Selskapet Pro-Tech, som også driver butikken Spy Shop, fordoblet salget av alarmsystemer, linjedetektorer og overvåknngssystemer i andre halvår av 2008 sammenlignet med første.-Neste år regner vi med tredobling i salget av slike systemer, sier Frode Olafsen, daglig leder i Pro-Tech.
Innbruddsbølge
I sommer og høst opplevde flere boligområder på Østlandet innbruddsbølger, blant annet fra øst-europeiske, organiserte gjenger. Slike bølger øker alltid etterspørselen, ifølge selskapene. Men det er flere årsaker til at vanlige folk vil bruke teknologi til å beskytte hus og verdier.- Ny teknologi vil alltid trenge en modningsprosess hos folk før de anskaffer det. I tillegg har prisene på moderat teknisk utstyr falt og utstyret har blitt mer brukervennlig. Dette er nok hovedårsakene til at vi ser at stadig flere nordmenn etterspør dette, sier Jan Tore Larsen i Vakt Service. Noe av det som er mest solgt hos Pro-Tech er lasergjerder. Det betyr at huseier blir varslet med en summelyd på soverommet når noen bryter lasergjerdet. Huseieren kan skru på en skjerm der han eller hun ser bevegelsene i alle kameraer. Dermed kan potensielle tyver lettere stanses lenge før de når husveggen.
Bedre tilgjengelighet
Nettopp på grunn av lavere pris og større tilgjengelighet, ser Vakt Service en dreining i kundegrunnlaget fra pengesterke mennesker med store og verdifulle eiendommer til ønske om kameraovervåking av ordinære eneboliger.Folk som bor i rekkehus eller eneboliger og som har vært utsatt for tyver om natten, skaffer seg ofte såkalte linjedetektorer (lasergjerder), ifølge Pro-Tech.-Vi har også montert utesirener og flombelysning som kan aktiveres fra soverommet. Mange velger at flombelysningen automatisk skal skrus på ved brudd på lasergjerdet, sier Frode Olafsen. I 2008 solgte Pro Tech 35 slike anlegg som de selv monterte. Hvor mange som har kjøpt og montert selv, har ikke Olafsen tall på. Også resten av leverandørene har vanskeligheter med å fremskaffe tall på solgte overvåkingssystemer. -Med økning i boliginnbrudd kommer etterspørselen. Detektorer med vanlig kamera og billedmuligheter er mest vanlig, sier Larsen.
Teknohit i 2009
I Danmark sier ledende telespesialister at overvåking blir den store teknohiten i 2009. Med nye chips kan kameraene gjøres så intelligente at de kan melde selv om hva de reagerer på og hva de ser.-Overvåking blir voldsomt stort neste år. Og jeg er overbevist om at det vil bli mer utberedt i private hjem når man kan kjøpe utstyret på supermarkedet, sier Torben Rune, telespesialist i selskapet Netplan.
Næringslivet sikrer verdiene bedre
Også næringslivet blir stadig mer opptatt av å sikre verdier i åpningstidene. Med stadig knappere marginer og større kamp for å sikre fortjeneste, tror Niscayah flere vil fokusere på å sikre egne verdier.Axis Communications, et globalt ledende firma innen nettverksvideoteknologi, mener utviklingen av intelligent video går svært raskt. Funksjoner som kundetelling, analyse av forskjellene mellom menn og kvinner, analyse av købilder ved kasser og svinnbekjempelse er blant nye funksjoner Axis mener vil komme mer og mer. Etterspørselen etter bedre kvalitet er økende.-Men det må være balanse i hvilke tiltak som iverksettes i forhold til beskyttelse og overvåking, sier Kim Ellertsen i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR).(Aftenposten)