Vil ha mer etisk næringsliv
De 76 mest omsatte selskapene på Oslo Børs blir nå avkrevd svar på en rekke spørsmål som skal avdekke om de driver sin virksomhet på en bærekraftig måte. Spørsmålene går blant annet på holdninger til korrupsjon, miljø og menneskerettigheter.
Aldri tidligere har konkurrerende investorer slått seg sammen og i fellesskap krevd informasjon om selskapenes forhold til miljøkrav, menneskelige rettigheter og faren for korrupsjon, melder NTB.
– Vi representerer Norges største og viktigste investorer med en samlet kapital på rundt 2700 milliarder kroner, sier leder for prosjektet, Jeanett Bergan, i KLP.
Det er Nordea, Vital, KLP, Storebrand, Folketrygdfondet, Odin-fondene, Alfred Berg og flere andre som står bak den store undersøkelsen. Mandag morgen blir det hele dratt i gang av finansminister Kristin Halvorsen, som markerer prosjektets åpning med å slå børsklokka ekstra hardt.
– I november skal undersøkelsen være avsluttet og resultatet vil da i sin helhet bli offentliggjort. Vi regner med at alle selskap vil delta, sier Bergan.
Finansiell begrunnelse
– Rundt 1000 milliarder av vår kapital er investert i norske selskap, forteller Bergan til NTB.
Hun mener prosjektet ikke direkte kan sammenliknes med oljefondets etiske retningslinjer, selv om det har mange berøringspunkter.
– Vårt utgangspunkt er at det i dag er forbundet med risiko å investere i selskaper som forurenser, tar for lett på korrupsjon eller unnlater å legge vekt på menneskelige rettigheter. Slike selskap er ikke bærekraftige på sikt og følgelig lite attraktive for langsiktige investorer.
Hun sier man må se forskjellen på dette prosjektet og de rene etiske vurderinger som for eksempel KLP legger til grunn når selskapet ikke vil investere i våpenindustri eller tobakksproduksjon.
Internasjonalt
– Dette prosjektet er enestående på mange måter. Vi tror vår innflytelse er størst i norske selskaper, selv om over halvparten av kapitalen er investert i utenlandske selskaper, sier Bergan.
Hun legger likevel ikke skjul på at de private investorene har tro på at et vellykket prosjekt i Norge kan tas videre ut i verden.
– Vi deler gjerne vår erfaring med andre, og internasjonalt er det allerede i mange selskaper en økende forståelse for hva bærekraftig utvikling betyr for fremtidig avkastning, sier prosjektlederen.
Næringsdepartementet har som stor eier i børsnoterte selskaper gitt prosjektet full støtte. Det samme har Finansdepartementet, som har ansvaret for både Statens Pensjonsfond Utland og Innland.
Kilde: © NTB
Andre saker om sikkerhet, etikk og personalpolitikk:
NSR: Sikkerheten må bli viktigere ved rekruttering
Telenor må betale for HMS, krever næringsministeren
Regjeringen vil eksportere norsk arbeidstilsyn
"