Haugarlia teh1980 M

Viktige tiltak mot bybrann

Teknikk kan være til stor hjelp for å hindre brann i tett bebyg­gelse, men bør aldri være eneste virke­middel. – Å in­vol­ve­re be­bo­er­ne er tro­lig det al­ler vik­tig­ste til­ta­ket mot by­brann, sier Anne-Steen Hansen ved SINTEF NBL.

Publisert

– Mange brann­fore­byg­gen­de til­tak re­du­se­rer mu­lig­he­ten for brann­start og brann­ut­vik­ling i hvert en­kel­te hus, men gir som re­gel li­ten sik­ker­het mot bran­ner som sprer seg til byg­nin­gen uten­fra, sier Anne Steen-Han­sen ved Nor­ges brann­tek­ni­ske la­bo­ra­to­ri­um.

– Eld­re, tett tre­hus­be­byg­gel­se har som re­gel man­gel­ful­le brann­be­gren­sen­de skil­ler mel­lom byg­nin­ge­ne. Der­for må det etab­le­res bar­rie­rer som kan for­hind­re el­ler for­sin­ke spred­ning av en brann.

Har sett mange gode eksempler

Steen-Han­sen er en av dem som har for­dy­pet seg mest i den­ne pro­ble­ma­tik­ken i Nor­ge.

Hun har blant an­net skre­vet vei­led­nin­gen Bybrannsikring, som gir en rek­ke prak­tis­ke råd for å fore­byg­ge at brann opp­står og sprer seg i tett tre­hus­be­byg­gel­se.

Under dette arbeidet har hun sett nærmere på flere risiko­områder, for­skjellige hus og ulike tekniske løsninger.

Dette kan du selv gjøre mot brann

– Be­bo­er­in­vol­ve­ring er det vik­tig­ste til­taket. Få alle med på å sik­re sin egen byg­ning, slik at det ikke opp­står brann i det hele tatt. Der­nest må alle påse at brann­ve­se­net all­tid har lett ad­komst til både byg­nin­ger og vann.

– Be­bo­er­ne kan også bi­dra med slok­king av mind­re brann­til­løp og in­for­me­re brann­ve­se­net om byg­nings­tek­nis­ke de­tal­jer.

– Det fin­nes man­ge gode tek­nis­ke løs­nin­ger på de­tek­sjon og alarm­over­fø­ring, men enk­le til­tak kan være like gode. Å in­vol­ve­re be­bo­er­ne er det bil­lig­ste og kan­skje mest ef­fek­ti­ve du kan gjø­re, me­ner hun.

Powered by Labrador CMS