Viktige tiltak mot bybrann
Teknikk kan være til stor hjelp for å hindre brann i tett bebyggelse, men bør aldri være eneste virkemiddel. – Å involvere beboerne er trolig det aller viktigste tiltaket mot bybrann, sier Anne-Steen Hansen ved SINTEF NBL.
– Mange brannforebyggende tiltak reduserer muligheten for brannstart og brannutvikling i hvert enkelte hus, men gir som regel liten sikkerhet mot branner som sprer seg til bygningen utenfra, sier Anne Steen-Hansen ved Norges branntekniske laboratorium.
– Eldre, tett trehusbebyggelse har som regel mangelfulle brannbegrensende skiller mellom bygningene. Derfor må det etableres barrierer som kan forhindre eller forsinke spredning av en brann.
Har sett mange gode eksempler
Steen-Hansen er en av dem som har fordypet seg mest i denne problematikken i Norge.
Hun har blant annet skrevet veiledningen Bybrannsikring, som gir en rekke praktiske råd for å forebygge at brann oppstår og sprer seg i tett trehusbebyggelse.
Under dette arbeidet har hun sett nærmere på flere risikoområder, forskjellige hus og ulike tekniske løsninger.
Dette kan du selv gjøre mot brann
– Beboerinvolvering er det viktigste tiltaket. Få alle med på å sikre sin egen bygning, slik at det ikke oppstår brann i det hele tatt. Dernest må alle påse at brannvesenet alltid har lett adkomst til både bygninger og vann.
– Beboerne kan også bidra med slokking av mindre branntilløp og informere brannvesenet om bygningstekniske detaljer.
– Det finnes mange gode tekniske løsninger på deteksjon og alarmoverføring, men enkle tiltak kan være like gode. Å involvere beboerne er det billigste og kanskje mest effektive du kan gjøre, mener hun.