Vellykket for livvakter
Norske livvakter har denne uken satt hverandre i stevne for å lære mer og utveksle erfaringer om hverdagens utfordringer. Dagens trusselbilde er ganske annerledes enn for ti år tilbake og det er mange som har behov for slike tjenester.
Rosinen i pølsen var som nevnt amerikanske Robert L. Oatman, som er spesialist i personbeskyttelse. For de uinnvidde kan tilføyes at Oatman er et virkelig verdensnavn i dette snevre fagfeltet. Egentlig et "scoop" av arrangøren, det norske sikkerhetsselskapet Ronin Consulting, å få ham til Norge.
Robert L. Oatman (CPP) presenterte lærerike høydepunkter fra en omfattende karriere som Executive Protection Specialist.
Oatman foreleste på et liknende seminar høsten 2007. Møtet med de norske livvaktene var så givende at Oatman gladelig kom tilbake også i år. Han fremhever de norske livvaktene som svært profesjonelle.
En liten digresjon for de innvidde: Strengt tatt er "ledsager" rett betegnelse for den sivile/private varianten av dette yrket i Norge, men dette ordet kan så lett misforstås at vi heller foretrekker "livvakt", som i Norge egentlig er en militær benevnelse.
Vaktbransje i samspill
Oatman var ikke eneste foredragsholder. Tredagersseminaret åpnet med André Oktay Dahl, som er stortingsrepresentant fra Høyre og sitter i justiskomiteen. Han ga et meget interessant innblikk i samspill og samarbeid mellom vaktbransjen, politiet og det offentlige.
Han tror nok at kunnskapen om livvakter/ledsagere, dørvakter og vektere er begrenset blant norske politikere. Når media hovedsakelig serverer historier som setter disse yrkesgruppene i et mystifisert eller negativt lys, kan dette kan gi grobunn for en del misoppfatninger.
Han oppfordret derfor forsamlingen til å synliggjøre hva vektere og sikkerhetsbransjen faktisk betyr, hvordan den jobber, hva den kan bistå med, hvilken vekt som legges på utdanning og liknende, for eksempel gjennom leserinnlegg i avisene.
Kartlegg det risikable
Deretter fulgte en meget god seanse med Peder Kaaber, som nå har pensjonert seg fra Forsvaret. Han har blant annet vært med på gjennomføring av en del skarpe oppdrag i utlandet og understreket at det er planleggingen, alle tenkningen på forhånd, som gjør at du kommer til et vellykket resultat.
Dette går blant annet på å vurdere hvilke trusler du kan møte i utlandet. Men prinsippene gjelder for så vidt like godt her på hjemmebane. Det er ikke bare de "åpenbare" truslene fra militæraksjoner, terrorisme eller organisert kriminalitet (utpressing og kidnapping) som utgjør en trussel mot norske politikere og næringslivsledere.
Like relevant er risikoen for at kontrakter glipper eller industrihemmeligheter kommer på avveie. Det kan være at lommetyver stjeler den bærbare pc-en din eller at du tråkker på tærne til en utenlandsk samarbeidspartner fordi du mangler kunnskap om fremmede kulturer.
Selv om noe av dette kan synes litt fjernt fra hverdagen til en norsk livvakt, må vi være klar over at slike ting plutselig kan bli en del av jobben. Det er planlegging og kunnskap som er viktig. Som livvakt skal du ikke akkurat ta ut noen terrorcelle i Tsjetsjenia, men det er viktig at du har kunnskap om å beskytte oppdragsgiveren din.
Del 2 av denne omtalen finner du her
Kilde: Foredrag under resertifiseringsseminar for ledsagere 2008, arrangert av Ronin Consulting
" Nettsider for firmaer som er omtalt i teksten:Ronin Consulting: http://www.ronin.no/" R.L. Oatman & Associates, Inc.: http://www.rloatman.com/"Kondor AS: http://www.kondor.no/ Protectshop: http://protectshop.no/
"