Vellykket for livvakter - del 2
Dette er del 2 av resertifiseringsseminaret for ledsagere som ble arrangert av Ronin Consulting 4.-6. november 2008.
Del 1 av denne omtalen finner du her
Kroppsspråk avslører farlige personer
"En av livvaktens viktigste egenskaper er evnen til å kunne se fremover. Her kan kroppsspråk være til stor hjelp. Mennesker som har noe ondt i sinne, viser det gjerne før de går til angrep.
Live Bressendorf Lindseth, leder av Kondor AS, holdt forsamlingen i ånde ved å gå gjennom kroppens bevisste og ubevisste signaler under foredragstittelen "Kan man forutsi farlige personer?"
Hun har en bred bakgrunn blant annet i psykologi og har en like bred jobberfaring, med blant annet lederutvikling og ansettelse, og ikke minst med rådgivning og opplæring i etater som Forsvaret, fengselsvesenet og Tollvesenet. I sistnevnte gjøres 1/3 av beslagene på bakgrunn av kroppsspråket, så at kroppsspråk er et nyttig instrument for sikkerhetspersonell, er hevet over enhver tvil.
Men det gjelder å skjelne vanlig nervøsitet fra det at "motstanderen" prøve å skjule at han har gjort noe galt. Noen av oss er flinkere til å skjule våre følelser enn andre, men det finnes likevel kroppssignaler som avslører at vi ikke har rent mel i posen. Dette kan hjelpe livvakten til å plukke ut potensielt farlige mennesker.
Firmaet Protectshop med noe av utstyret som tilbys livvakter.
Utstilling med snacks
Petter fra Protectshop stilte med utstilling av utstyr for livvakter, noe som omfattet alt fra siste skrik i mobiltelefoner til sko, hansker, kevlarforsterkede jakker og redningsutstyr.
Her var også loddsalg med ulike livvakteffekter på premielisten, med en skreddersydd skuddsikker vest på topp.
Livvakt = en hjernejobb
Tilbake til Robert L. Oatman, som foreleste under hovedtyngden av seminaret.
For de innvidde har han sertifiseringen CPP (Certified Protection Professional) gjennom den verdensomspennende sikkerhetsorganisasjonen ASIS. Han har skrevet to bøker og en rekke artikler for ASIS. I tillegg har han bygget opp et meget anerkjent firma som tilbyr slike tjenester.
Oatman har spesialisert seg på å utvikle detaljerte planer for mennesker som trenger beskyttelse, og ikke minst å sette dem ut i livet.
Det kan dreie seg om toppolitikere, næringslivsledere eller mennesker som av en eller annen grunn har fått trusler fra ytterliggående grupper. Kort sagt: mennesker som føler seg utsatt for attentat, utpressing eller kidnapping.
På engelsk kan vi kalle ham en Executive Protection Specialist. På norsk kan vi gjerne bruke yrkestittelen "livvakt", selv om ordet lett gir gale assosiasjoner, iallfall om du tror på Hollywoods vrengebilder om skyteglade slåsskjemper som gladelig hiver seg inn i kuleregnet.
Dette er særdeles langt fra livvaktens virkelige verden, der målet er å unngå å havne i farlige situasjoner. Blant virkemidlene er planlegging, overvåking, kunnskap og kunsten kunne lese situasjoner frem i tid. Og mengder av praktisk trening.
Vi har tidligere presentert noen av Oatmans tips i papirutgaven av Aktuell Sikkerhet og flere artikler vil følge, så vi går ikke inn i detaljene her.
Er du livvakt, er Oatmans viktigste råd at du er oppmerksom på dine omgivelser. Ellers vil omgivelsene bli oppmerksomme på deg. Din motstander er smart, godt skolert og kanskje i ferd med å observere deg, med mål å finne sårbarheter hos den som trenger beskyttelse.
Kilde: Foredrag under resertifiseringsseminar for ledsagere 2008, arrangert av Ronin Consulting
Nettsider for firmaer som er omtalt i teksten:Ronin Consulting: http://www.ronin.no/" R.L. Oatman & Associates, Inc.: http://www.rloatman.com/"Kondor AS: http://www.kondor.no/ Protectshop: http://protectshop.no/
"