Vær på vakt mot forfalskning av virksomhetens signaturrett
Norske virksomheter handler hvert år for store summer. NorSIS har i det senere sett eksempler på at en angriper kartlegger hvem i bedriften som har fullmakt til å handle. Deretter forfalskes virksomhetens papirer i den hensikt å svindle virksomheten.
Målrettede dataangrep øker i omfang, men det finnes også andre målrettede angrep vi må være på vakt mot, ifølge NorSIS.
I de fleste bedrifter er det utpekt egne innkjøpsansvarlige som har fullmakt til å gjennomføre en handel. Det handles på nettet, hos leverandører og i butikker.
Les også: Fire av fem bedrifter gir ikke ansatte opplæring i trygg bruk av nettet
NorSIS har i det senere sett eksempler på at en angriper kartlegger hvem som har disse fullmaktene og forfalsker virksomhetens papirer i den hensikt å svindle virksomheten.
Ved eksempelvis å forfalske en firmaattest har svindlere klart å tilegne seg kreditt eller andre fordeler på vegne av selskapet.
NorSIS anbefaler:
" * Lag gode rutiner for bruk av signaturer og fullmakter* Påse at rutiner følges* Følg opp fakturaer nøye for tidlig å kunne avdekke forsøk på svindel* Gi opplæring til ansatte med slik fullmakter* Gjennomgå sikkerheten for nettbaserte eller elektroniske bestillings og betalingsløsninger.
NorSIS har her flere råd om å stoppe nettsvindel. I tillegg har Forbrukerombudet samlet eksempler på hvordan ulike typer svindelbrev kan se ut, se svindelgalleriet her.
Les også: Mennesket er sikkerhetens svakeste ledd - 12 gode råd mot datasvindel.
Kilde: NorSIS om signaturforfalskning
"