Superlinse

Usynlighetsskjerm opp fra tegnebrettet

De brukes i Harry Potter og Star Trek og for­toner seg som ren sci-fi. Like fullt har tre uavhengige grupper nå laget proto­typer på usynlig­hets­skjermer.

Publisert

De mikro­skopiske enhetene har ikke klart å gjøre seg selv usynlige ennå, men de ER faktisk i stand til å bøye lys rundt en over­flate.

Støv blir usynlig - se den kule filmen

"

Slik blir de tre støvkornene usynlige: Den stiplede linjen er ikke en fysisk grense, men markerer grensen av skjermingsområdet. Når partiklene er innenfor området, påvirker de ikke feltet utenfør. Det vil si at de er usynlige sett fra utsiden.Ill.: Nicolae Nicorovici med Graeme Milton, Lindsay Botton og Ross McPhedran

Mange applikasjoner i sikkerhet

Bruks­området for slike skjermer er temmelig omfattende. Det mest åpen­lyse er mili­tære oppdrag som krever stealth-egen­skaper.

Tilsvarende er det lett å tenke seg opp­gaver i sikker­het. Hvem ville vel si nei takk til et usynlig over­våknings­kamera? Usynlige terror­barrierer eller usynlige rans­hindringer?

Bruks­områdene strekker seg imidlertid videre enn til bare å gjøre ting usynlige. Å skjerme optikk fra uønskede lys­frekvenser vil for eksempel øke skarp­heten i kamera­linser. Mens antenner som er usynlige for elektro­magnetisk støy, kan fin­stilles for å bedre kvaliteten på mobil- og radio­kommunikasjon.

Andre bruks­områder er i medisin, der en slik skjerm vil gjøre det mulig å bruke føl­somme elek­troniske ins­trumenter på tross av sterke elektro­magnetiske felter, som i hjerne­skannere.

Skjermer mot jordskjelv?

Den ene forsker­grup­pen, ledet av mate­ma­tik­eren Graeme Milton ved Uni­versi­tetet i Utah, mener også at liknende skjer­mer kan være i stand til å lede jord­skjelv­bølger rundt byg­nin­ger.

- Vi er langt unna å kunne lage noen skjerm a la Star Trek, men resultatene er over­raskende og lovende, sier Milton.

Snur lysstråler

Milton forsket egentlig på en fenomen kalt super­linse, da han ble klar over at slik ville ha skjermende egenskaper.

Super­linsen skal i teorien få lyset til å oppføre seg på en merkelige måte: Isteden­for å ha det som kalles en positiv refraktiv indeks, har super­linsen en negativ refraktiv indeks.

Det med­fører at lyset reverserer og beveger seg bak­over. Hvis en gjen­stand plasseres nær super­linsen, vil lys som reflekteres fra gjen­standen nulles ut av lys som reflekteres fra super­linsen, noe som vil gjøre gjen­standen usynlig.

Så langt har Milton "bare" klart å gjøre noen støv­korn usynlige. Gjenstanden som skal gjøres usynlig, må nemlig være mye mindre enn super­linsen.

Eksotiske mininett

Den andre forsker­gruppen, ledet av Xiang Zhang ved Univer­sitetet i Cali­fornia-Berkeley, benytter noe de kaller et meta­materiale. Disse har over­flater som er gjennom­pepret av små hull, mindre enn bredden på en lys­bølge. Dette leder lys­strålene til å gå rundt over­flaten.

En tredje forsker­gruppe benytter et nett av sølv og magnesium­fluorid, med til­svarende små hull. Også disse fant at infra­rødt lys avbøyes rundt nettet. Men i mot­setning til Harry Potters usynlighet­skappe, vil de skjøre meta­materialene opp­løses av den spakeste bris.

Usynlighets­skjerming er et hett forsknings­felt. Men fram til nå har det bare vært mulig å lage skjermer som gir usynlig­het fra kun én vinkel eller for mikro­bølge­stråling, ikke synlig lys.

Kilder:

National Science Foundation

USA Today

"
Powered by Labrador CMS