Unngå vikartyveri i julen
Vikarer stjeler mindre hvis de får god opplæring og ryddige arbeidsavtaler. I julerushet stjeles det varer for flere hundre millioner kroner. Ansatte står for en tredel av svinnet og vikarene er de verste til å stjele.
Unge vikarer er mest illojale. God opplæring og tett oppfølging av vikarene er derfor svært viktig for at de skal føle lojalitet til arbeidsplassen. Ryddige arbeidsavtaler betyr også mye.
Butikksjefene har derfor et spesielt ansvar, selv om det er mye stress i butikkene før jul.
Økende umoral
Sikkerhetsselskapet Securitas mener oppfølging av deltidsansatte er spesielt viktig siden moralen til mange som jobber i butikk er blitt dårligere de siste årene.
Mange føler ikke tilhørighet til arbeidsplassen når de bare jobber der en dag eller to i uka. Kostnadene for butikkene av ikke å følge opp vikarene godt nok kan bli store.
Mindre tyveri med enkle midler
Det viser seg at ansatte som trives på jobben og som yter god service til kundene, også får ned svinnet.
Møt blikket til alle som kommer inn i butikken og si "hei". Det fører til mer fornøyde kunder. Dessuten vil de som har uredelige hensikter, forsvinne fra butikker der de føler seg observert.
Organiserte tyvebander
I handlerushet med mange besøkende i butikkene må betjeningen også være oppmerksom på profesjonelle tyvebander, som gjerne har store vesker og unormalt store klær med ekstra innsydde lommer.
Svinnet i norske butikker utgjør årlig rundt 1,3 prosent av totalomsetningen. Det er omtrent en tusenlapp for hver eneste nordmann, og det er penger vi må kompensere for med dyrere varer.
Kilde: Basert på en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire, skrevet av Dag Øyvind Olsen. Meldingen er skrevet for Securitas.