UD skal gjennomgå sikkerheten på utenlandsreiser
Utenriksdepartementet skal gjennomgå sikkerheten på sine utenlandsreiser etter terrorangrepet i Kabul i Afghanistan.
Utenriksdepartementet skal gjennomgå sikkerheten på utenlandsreiser etter terrorangrepet mot Serena hotell i Kabul i Afghanistan. Formålet er å bedre sikkerhetsrutinene. Terrorangrepet mot hotellet fant sted 14. januar, da terrorister fra Taliban gikk til angrep med granater og skytevåpen. Dagbladet-journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept i angrepet, og UD-ansatte Bjørn Svenungsen ble alvorlig såret.
Hvorfor sviktet sikkerheten?
- Vi vil se på hva vi kan gjøre annerledes og bedre, sier utenriksråd Bjørn T. Grydeland til Aftenposten. Grydeland skal lede en arbeidsgruppe som skal gjennomgå hele hendelsesforløpet. Gjennomgangen skal både ta for seg forberedelsene til besøket og selve gjennomføringen av det. Mange spørsmål har reist seg i ettertid etter besøket, blant annet hvordan UD behandlet trusselvurderingen fra etterretningstjenesten og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), hvorfor informasjon om besøket ble lagt ut på UDs hjemmesider, blant annet opplysninger om at deler av delegasjonen skulle bo på Serena Hotell i Kabul, hvorfor utenriksministeren har lavere beskyttelse enn forsvarsministeren, og hvorfor Serena Hotell ble valgt som bosted, da man hadde opplysninger om at en selvmordsbomber var på vei. Videre skal UD se på om Norge kan stole på sikkerhetsopplegget til stater i krigsliknende tilstander, slik som i Afghanistan.
Journalister i usikret minibuss
UD har også fått kritikk for måten norske mediefolk ble behandlet på under Kabul-besøket. UDs delegasjon kjørte selv i et pansret kjøretøy fra flyplassen inn til hotellet i Kabul. Livvakter fra PST hadde ansvaret for nærsikringen av utenriksministeren. Bak fulgte ni norske journalister i en usikret minibuss. PST hadde ikke noe ansvar for journalistene.
Skal ikke informere på nettet
Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som befant seg i et møterom i kjelleren på hotellet under angrepet, har allerede trukket én konklusjon: UD skal ikke informere på nettet om planlagte reiser, sier Grydeland til Aftenposten.(Aftenposten)