Kidnapping

Tigerkidnapping - ny trusseltrend

Finansnæringen mener kidnapping av banksjefer er en ny trussel mot norske finansforetak.

Publisert

I en hemmelig trusselvurdering laget av sikkerhetseksperter i finansnæringen er kidnapping av ansatte - såkalte tigerkidnappinger - regnet som en aktuell trussel mot norske finansforetak, skriver nettstedet e24.no.- Det er ikke noe stort problem i Norge i dag, og vi ønsker ikke å uroe våre medlemsbedrifter. Men det er viktig at næringen er oppmerksom på utviklingen i Europa, slik at vi kan være i forkant, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnærings Hovedorganisasjon (FNH).

Skjerper sikkerheten for nøkkepersonell

" Tigerkidnappinger er blitt et stort problem i flere europeiske land, blant annet i Belgia, Nord-Irland, Irland og England. I Irland krever de bankansatte nå at den personlige sikkerheten for nøkkelpersonell skjerpes.- De lever i frykt for sine liv. De er spesielt utsatt og regnes for å være myke mål. I det siste året har det vært en kraftig økning i tigerkidnappinger, og de ansattes liv utsettes for fare på grunn av kostnadskutt, heter det i en uttalelse fra Irish Bank Officials Association.

Kidnappet i hjemmet

Så sent som 1. februar ble en banksjef i Irland kidnappet i sitt hjem. Kidnapperne holdt kona og parets to sønner hjemme, mens direktøren ble tvunget til å reise til banken og ta ut fire millioner kroner. Direktøren reiste fra jobben og møtte kidnapperne på et avtalt sted hvor han ga fra seg pengene. Kona og sønnene ble så sluppet fri.

Planlagt og utført av organiserte kriminelle

Tigerkidnappinger er planlagt og utført av godt organiserte kriminelle miljøer.Seniorrådgiver James Lewry i det verdensomspennende sikkerhetsselskapet Control Risks mener finansforetak kan innføre systemer som kan forebygge slike kidnappinger.- I dag er det blitt vanlig å forby ansatte å komme inn på jobben utenfor arbeidstid, hvis ikke det foreligger en avtale på forhånd. Selv politiet nektes slik adgang. I dag har mange pengedepoter også innført et system hvor atkomsten til bygningen styres av vakter plassert langt unna selve pengedepotet, sier Lewry. Han mener det er svært viktig for banker å bruke ressurser på å forhindre at ansatte blir kidnappet.

Adgang til hvelvene

- Det er ikke toppsjefene som er utsatt, for de har ikke lenger noen direkte adgang til pengene. Trusselen er rettet mot mellomledere som har adgang til hvelvene, sier Lewry. Han mener en grundig gjennomgang av sikkerheten i hele bedriften er viktig.

- Det er ikke nok med store gjerder. Ledelsen må se på menneskene, og få de ansatte involvert. Med dagens teknologi er mennesket det svakeste leddet i kjeden, sier han.Tigerkidnappinger er godt planlagte forbrytelser hvor offeret spanes på i lang tid for å kartlegge rutinene. Det er ikke vanlige kriminelle som utfører slike kidnappinger. Bedrifter bør øke bevisstheten til ansatte slik at kidnappinger kan avverges i denne fasen. For når en kidnapping er i gang, er det som regel lite som kan gjøres, sier Lewry.

Sikkerhetskurs for utsatte grupper

Han mener bedrifter bør sende utsatte grupper av de ansatte på sikkerhetskurs. - Ansatte må lære seg å følge med på menneskene rundt seg, slik at de kan oppdage om noen følger etter dem. De kan trenes opp til å oppdage dette, sier han. Teknologien som nå er i bruk, gjør at ran av verditransporter og banker gjør det svært vanskelig å komme seg unna med store verdier. For at kidnapperne skal lykkes med sin plan, må offeret tro fullt og helt på at de vil drepe de menneskene de elsker høyest hvis de ikke samarbeider. I England har kidnapperne i ett tilfelle utstyrt offeret med en mobiltelefon. På den ringte de hver time for å forsikre seg at offeret visste hva som kunne skje med hans kjære. Tigerkidnappernes ofre blir stilt over valget: Sikre verdiene til bedriften eller å få hjem sine kjære i trygghet. For de aller fleste er valget såre enkelt. (e24.no)

"
Powered by Labrador CMS