Svensk Handel vil bøtelegge naskerne på stedet
Ifølge Svensk Handel opplever svenske butikker tyverier og naskerier for omkring 20 millioner hvert år. Sikkerhetssjef Dick Malmlund i Svensk Handel mener at naskerne skal gis bøter på stedet. Fordelen er en rask reaksjon fra samfunnet.
Forslaget innebærer at politiet skal kunne ilegge bøter på stedet på samme måte som ved en fartskontroll, dersom vedkommende innrømmer tyveriet, skriver HSH på sine nettsider. Ifølge Malmlund vil dette spare samfunnet for kostnader og gi rask reaksjon for gjerningsmannen. Bakgrunnen for forslaget er også at du ved gjentatte naskerier bare blir straffet for tre tilfeller. Blir du tiltalt for 20 tilfeller, blir 17 avskrevet.
Tar ikke butikktyverier på alvor
Ifølge tall fra det tall fra Det Globale Tyveribarometeret for Varehandelen i 2007 ble det stjålet varer fra norske butikker for over 2,3 milliarder kroner. Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH sier at mange butikkeiere føler at samfunnet aksepterer og rettferdiggjør nasking, og at reaksjonene ikke står i forhold til problemet. De synes også at reaksjonen kommer altfor sent.
Politiet rykker ikke ut
- Politiet rykker bare unntaksvis ut når butikkansatte tar butikktyver, sier Bjerke. Politiet stiller bare opp når de har anledning, og da primært dersom det dreier seg om mindreårige eller personer uten fast opphold i landet. Dersom butikken kan dokumentere at tyveriene er organisert, vil politiet normalt rykke ut når det har kapasitet. Overført til Norge vil det svenske forslaget først være aktuelt om politiet stilte opp når en butikktyv ble tatt.
Rask reaksjon viktig"
- En rask reaksjon overfor dem som stjeler er viktig, og forslaget fra Svensk Handel er interessant, fortsetter Bjerke. Vi kunne også vurdere om slik bøtelegging kan utføres av andre enn politiet, som vektere eller kommunalt ansatte. I dag kan private selskaper ilegge gebyr for feilparkering, og trafikkbetjenter i enkelte større byer kan ilegge gebyr for forsøpling, reklameplakater som står i veien, eller fortau som ikke er strødd. Dette er oppgaver som tidligere lå hos politiet.
Mulig med smidige ordninger
- Selv om det selvfølgelig er forskjell på brudd på Politivedtektene og Straffeloven, burde vi kunne finne fram til smidige ordninger. Det vil fortsatt være mulig å anke eller velge ikke å vedta gebyret eller boten. En kombinasjon av slik bøtelegging, konfliktråd og bekymringssamtaler burde kunne bidra til at de som er på vei vekk fra den smale sti, vil kunne fortsette på den riktige siden av loven.
Nytenkning må til
- Den rådende ressurssituasjonen hos politiet krever at vi tenker nytt, avslutter Bjerke. Han mener at altfor mange nå velger å unnlate å melde fra om mindre lovbrudd på grunn av det omstendelige arbeidet det er å anmelde. Han sier også at den lave oppklaringsprosenten og det faktum at henleggelsene ofte følger et par dager etter bekreftelse på anmeldelsen, bidrar til dette.
Nasketelefonen
Bjerke sier at HSH vil følge opp hva som skjer i Sverige for å se om det blir noe av og om det eventuelt er vellykket. Han påpeker at svenskene har innført flere tiltak for å gjøre det enklere for butikkdrivere å bekjempe nasking. Flere steder i Sverige er det innført en egen telefonlinje (Snatteritelefonen), der butikkeiere og vektere kan anmelde butikktyveri på en enkel måte. Danskene har også gått nye veier. Der kan mange forbrytelser anmeldes på internett, og politiet har mottatt mer enn 20 000 anmeldelser på den måten.(HSH)
"