Domekamera

Stadig flere skoler overvåkes

Stadig flere skoler bruker overvåkingsutstyr for å stanse hærverk, men utstyret brukes også til å overvåke elevene i skoletiden.

Publisert

Mens noen kameraer blir satt opp og kontrollert av eiendomsseksjonen i kommunen, har andre skoler fått kameraer på initiativ av rektor eller vaktmester, skriver Aftenposten. Da blir opptakene kontrollert av skolens personale. Datatilsynet er meget kritisk til utviklingen.

Forebygger innbrudd og hærverk

- Stadig flere skoler tar i bruk kameraovervåking som virkemiddel. Begrunnelsen er som regel å avverge skadeverk, innbrudd, hærverk og tagging på kvelds- og nattetid, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Lovlig om skolen melder fra

Denne typen overvåking er lovlig dersom skolen melder fra til Datatilsynet og følger reglene i personopplysningsloven. Dersom kameraovervåkingen ikke er nødvendig, er den heller ikke lovlig. Overvåking skal normalt ikke finne sted dersom problemet kan løses eller risikoen reduseres på andre måter.

Filming på dagtid

- Når skolene filmer elevene også på dagtid, er saken noe helt annet og mer problematisk. Det er også alvorlig om en skole har iverksatt kameraovervåking uten å varsle elever og lærere, sier Skåra til Aftenposten.Overvåker røykereDatatilsynet har mottatt flere henvendelser fra opprørte skoleelever som setter spørsmålstegn ved blinkende kameraer i gangene på skolen uten noen form for varsel eller skilting. Overvåkingen er blitt brukt mot elevene for å bevise forseelser som knuffing, røyking og forsinkelser. (NTB)

Powered by Labrador CMS