Slurver med pasientdata
En tredel av ledende ansatte i helsevesenet lagrer pasientjournaler, medisinske bilder, kontaktinformasjon, firmaopplysninger og annen følsom informasjon på mobile enheter som bærbare pc-er, mobiltelefoner og minnepinner.
Tallene fremkommer i en undersøkelse som er utført blant over ett tusen helsespesialister på begge sider av Atlanteren, av selskapet Credant Technologies og tidsskriftene E-Health Insider og Outpatient Surgery Magazine.
Les også: Hvert år forsvinnner 800 000 laptops fra europeiske og amerikanske flyplasser
Bruker privat utstyr på jobben
Bruken av mobile enheter har skutt fart også i helsevesenet på grunn av brukervennlighet, hastighet, økende minnestørrelser og lav pris.
En femdel av de ansatte bruker nå sine personlige mobile enheter på jobben.
Men samtidig gir de enormt mye hodebry for it-avdelingene, ikke minst når så mange ansatte bruker sitt personlige utstyr. Mange av disse enhetene faller utenom de ordinære sikkerhetssjekkene i bedriften.
I USA svarte en tredel av de spurte at de hadde lastet ned følsomme opplysninger på sine personelige dataenheter.
" Sikrer seg på enkleste måte
35 prosent brukte passord som eneste metode for å sikre sine bærbare datamaskiner og andre mobile enheter.
Dette er en ganske primitiv sikringsform. Ved å laste ned hacker-programmer fra internett, vil det typisk ta deg rundt fem minutter å knekke et vanlig passord.
I Storbritannia innrømmet 6 prosent at de lagret følsomme pasientopplysninger uten noen som helst beskyttelse. I USA syndet hele 18 prosent på denne måten.
Storbritannia best
Selv om helsevesenet i USA er kraftig regulert med tanke på å beskytte pasientdata, ligger sikkerheten i praksis etter nivået i Storbritannia.
I sistnevnte land brukte 56 prosent av de spurte såkalt sterke beskyttelsesmetoder. Disse omfattet kryptering (35 %), to-faktor autentisering (17 %), biometri (3 %) og smartkort (1 %).
I USA brukte bare 23 prosent sterke beskyttelsesmetoder.
Les også: Glemmer berg av mobiler
På bedringens vei
Etter at offentlige følsomme barnedata havnet på avveie i fjor, har Storbritannia gjennomført to runder med sikkerhetstiltak. Dette ser ut til å ha hatt en positiv virkning.
65 prosent av dem som svarte, sa at bedriften hadde gjennomgått sin sikkerhetspolitikk det siste året. Flere av tiltakene rettet seg mot mobile enheter, som å blokkere USB-tilkoplinger, sette kameraet i mobiltelefoner ut av spill, og forhindre at folk kan laste ned informasjon fra sykehusets nettvert til mobile enheter.
44 prosent av de spurte i Storbritannia hadde opplevd slik begrensninger, mot 30 prosent i USA. Dessuten hadde 6 prosent fått totalforbud mot mobile enheter i Storbritannia, mot 4 prosent i USA.
"