USB minnepinne cb954375

Slurver med pasientdata

En tre­del av le­den­de an­sat­te i helse­ve­se­net lag­rer pa­si­ent­jour­na­ler, me­di­sin­ske bil­der, kon­takt­in­for­ma­sjon, firmaopplysninger og an­nen føl­som in­for­ma­sjon på mo­bi­le en­he­ter som bær­ba­re pc-er, mo­bil­te­le­fo­ner og min­ne­pin­ner.

Publisert

Tallene fremkommer i en un­der­sø­kelse som er ut­ført blant over ett tu­sen hel­se­spe­sia­lis­ter på beg­ge si­der av At­lan­te­ren, av selskapet Credant Technologies og tidsskriftene E-Health In­si­der og Outpatient Surgery Ma­ga­zi­ne.

Les også: Hvert år forsvinnner 800 000 laptops fra europeiske og amerikanske flyplasser

Bruker privat utstyr på jobben

Bru­ken av mo­bi­le en­he­ter har skutt fart også i hel­se­ve­se­net på grunn av bru­ker­venn­lig­het, has­tig­het, øken­de min­ne­stør­rel­ser og lav pris.

En fem­del av de an­sat­te bruker nå sine per­son­li­ge mo­bi­le en­he­ter på job­ben.

Men sam­ti­dig gir de enormt mye ho­de­bry for it-av­de­lin­ge­ne, ikke minst når så man­ge an­sat­te bru­ker sitt per­son­li­ge ut­styr. Man­ge av dis­se en­he­te­ne fal­ler uten­om de or­di­næ­re sikkerhetssjekkene i be­drif­ten.

I USA svar­te en tre­del av de spur­te at de had­de las­tet ned føl­som­me opp­lys­nin­ger på sine personelige da­ta­en­he­ter.

" Sik­rer seg på enk­les­te måte

35 pro­sent bruk­te pass­ord som enes­te me­to­de for å sik­re sine bær­ba­re da­ta­ma­ski­ner og and­re mo­bi­le en­he­ter.

Det­te er en gan­ske pri­mi­tiv sik­rings­form. Ved å las­te ned hac­ker-pro­gram­mer fra in­ter­nett, vil det ty­pisk ta deg rundt fem mi­nut­ter å knek­ke et van­lig pass­ord.

I Stor­bri­tan­nia inn­røm­met 6 pro­sent at de lag­ret føl­som­me pa­si­ent­opp­lys­nin­ger uten noen som helst be­skyt­tel­se. I USA syn­det hele 18 pro­sent på den­ne måten.

Stor­bri­tan­nia best

Selv om hel­se­ve­se­net i USA er kraf­tig re­gu­lert med tan­ke på å be­skyt­te pa­si­ent­da­ta, lig­ger sik­ker­he­ten i prak­sis et­ter nivået i Stor­bri­tan­nia.

I sist­nevn­te land bruk­te 56 pro­sent av de spur­te så­kalt ster­ke be­skyt­tel­ses­meto­der. Dis­se om­fat­tet kryp­te­ring (35 %), to-fak­tor au­ten­ti­se­ring (17 %), bio­me­tri (3 %) og smart­kort (1 %).

I USA bruk­te bare 23 pro­sent ster­ke be­skyt­tel­ses­me­to­der.

Les også: Glemmer berg av mobiler

På bed­rin­gens vei

Et­ter at offentlige følsomme barnedata hav­net på av­veie i fjor, har Stor­bri­tan­nia gjen­nom­ført to run­der med sik­ker­hets­til­tak. Det­te ser ut til å ha hatt en po­si­tiv virk­ning.

65 pro­sent av dem som svar­te, sa at be­drif­ten had­de gjen­nom­gått sin sik­ker­hets­po­li­tikk det sis­te året. Fle­re av til­ta­ke­ne ret­tet seg mot mo­bi­le en­he­ter, som å blok­ke­re USB-til­kop­lin­ger, set­te ka­me­ra­et i mo­bil­te­le­fo­ner ut av spill, og for­hind­re at folk kan las­te ned in­for­ma­sjon fra sy­ke­hu­sets nett­vert til mo­bi­le en­he­ter.

44 pro­sent av de spur­te i Stor­bri­tan­nia had­de opp­levd slik be­grens­nin­ger, mot 30 pro­sent i USA. Dess­uten had­de 6 pro­sent fått to­tal­for­bud mot mo­bi­le en­he­ter i Stor­bri­tan­nia, mot 4 pro­sent i USA.

"
Powered by Labrador CMS