Brannøvelse

Rykker ikke ut ved brannalarm

Brannvesenet rykker ikke lenger ut ved uverifiserte alarmer fra vaktselskapene i Follo, så fremt de ikke har avtale.

Publisert

Like før jul gjorde de lokale brannsjefene i Østfold og Follo et vedtak som åpnet for at de kunne si nei til utrykning når alarmen går fra vaktselskapenes kunder, så fremt det ikke var fastslått brann, skriver Østlandets Blad. Den store mengden unødige alarmer er på vei til å bli en stor belastning for brannvesenet. Bare ett vaktselskap, G4S, har tatt brannvesenets ønske om en avtale seriøst. Utrykninger til deres kunder går som før.

Ignorert

Nå har brannvesenet i Follo og Østfold tatt skrittet fullt ut og innført umiddelbar utrykningsstopp. Det er vaktselskapene selv som får melding hvis en automatisk brannalarm har slått ut. De ringer så 110, og hittil har nærmeste brannvesen rykket umiddelbart ut til boligen. Slik er det ikke lenger, skriver avisen.

Forhandlinger på gang

- Det har både lokalt og på landsbasis vært ført forhandlinger om en avtale med vaktselskapene. Men for de lokale brannvesen i Østfold og Oslo politidistrikt har vi bare kommet til avtale med G4S. Alle andre vaktselskap som opererer i vårt distrikt har blitt tilbudt likelydende avtaler, men har avvist denne, sier daglig leder i Alarmsentral Brann Øst, Hans Erik Andresen.-Slik situasjonen har vært, har vaktselskapenes uverifiserte brannmeldinger betydd svekket beredskap samt store økonomiske utlegg for de lokale brannselskapene. En utrykning koster et sted mellom 3000 og 10 000 kroner. Avtalen som er tilbudt vaktselskapene, innebærer også at brannmannskapet er sikret adgang til huset der alarmen er gått.

Lover det umulige

Han har selv opplevd at representanter for vaktselskap har lovet umulige ting.-En gang var det noen som lovet brannutrykning innen 45 sekunder etter at brannalarmen gikk. Alarmsentralens egen målsetting er at rett brannenhet skal være alarmert innen 90 sekunder fra de mottar en samtale under optimale forhold. Vi håper at færrest mulig av distriktet innbyggere betaler for en tjeneste de ikke får i et selskap som ikke har avtale med brannvesenet, sier Andersen.(Østlandets Blad)

Powered by Labrador CMS