Ingen vet hvor mange som avlyttes
Kommunikasjonskontrollutvalget, som skal kontrollere politiets avlytting av privatpersoner, har ikke oversikt over hvor mange som egentlig blir avlyttet av politiet.
Justisdepartementets kontrollutvalg klarer ikke å holde tritt med utviklingen i avlyttingen her til lands, melder TV 2. Datatilsynet er svært bekymret.
Les også: Må stille krav til sertifisering i bransjen
– Det er ikke lett å være politi. Det må vi ta med i våre betraktninger, men vi skylder jo, som demokratisk rettsstat, å gjøre hva vi kan for å holde mulighetene for overtramp på et absolutt minimum, sier leder Georg Apenes i Datatilsynet.
Les også: Maktesløse overfor privat overvåking
For å hindre overtramp har Justisdepartementet nedsatt kontrollutvalget som skal overvåke politiets avlytting og sørge for at den begrenses mest mulig. Utvalget har imidlertid ikke noe kontor, ingen nettside og ikke noe telefonnummer man kan nå dem på.
"Advokat John Christian Elden har i nesten to år forsøkt få et svar fra utvalget i en konkret sak.
– Jeg har siden begynnelsen av 2007 forsøkt å få kontakt med Kommunikasjonskontrollutvalget, forsøkt å få dem i tale og få svar på henvendelser. Det synes umulig, både for meg og for så vidt også for Riksadvokaten og Spesialenheten for politisaker, sier Elden.
Les også: Hackere kan avlytte trådløse hodesett til mobilen
Leder for kontrollutvalget, dommer Arne Fortun, erkjenner at mye kunne vært gjort bedre, men skylder på at utvalget mangler sekretær.
– Det siste året har vi slitt litt. Vi har ikke funnet noen sekretær. Ting kunne alltid ha blitt gjort bedre, men utvalgets arbeid kommer i tillegg til annet arbeid for alle våre medlemmer, sier han.
Les også: Sterk kritikk av norsk personvern
Kilde: (©NTB)
"