Kameraovervåking butikk

Husk å registrere kameraovervåkingen

Mange butikker bryter regelverket når de anvender kameraovervåking. En undersøkelse gjort i Trondheim og Kristiansand gir nedslående resultater, ifølge Datatilsynet.

Publisert

Tilsynet har systematisk kontrollert kameraovervåking i to handlegater i de to byene, melder NTB. Undersøkelsen dreide seg om butikkene hadde kameraovervåking, og om de i så fall hadde meldt overvåkingen til Datatilsynet. Det ble også undersøkt om de overvåkede områdene var tilstrekkelig merket.

Mange overholder ikke meldeplikten

Undersøkelsen viser at de aller fleste virksomhetene med kameraovervåking unnlater å overholde enkle plikter knyttet til overvåkingen. Funnene var forholdsvis like for Trondheim og Kristiansand. Et stort flertall fikk anmerkning for brudd på meldeplikten og manglende eller ikke tilstrekkelig varsling. Bare én virksomhet slapp unna anmerkninger. Denne forretningen ligger i Kristiansand.

Svakere sak i retten

Manglende merking eller registrering av videoovervåking kan bety at butikken står med en svakere sak i retten, dersom en sak basert på videobevis skulle havne der. I tidligere tilfeller der butikktyveri og internsvinnsaker er prøvd rettslig, er videobevis blitt forkastet dersom slike betingelser ikke er oppfylt.

Urmaker fikk bot

Ett eksempel på dette finner vi i en sak fra 2001, som utgjør en prinsipielt viktig kjennelse om arbeidsgivers overvåking av ansatte. En urmaker hadde videofilmet en ansatt uten at denne visste om det. Videoen avslørte at den ansatte forsynte seg med penger fra kassen. Den ansatte anmeldte arbeidsgiveren for ulovlig videoovervåking og fikk medhold av Gulating lagmannsrett. Urmakeren anket saken til Høyesterett i 2002, men Høyesterett opprettholdt underrettenes avgjørelse om at overvåkingen var ulovlig. Urmakeren ble ilagt bot.

Powered by Labrador CMS