Gir persondata til USA
Norge og USA er i ferd med å bli enige om en historisk avtale om utlevering av personopplysninger. USA har et umettelig behov for personinformasjon, mener direktøren i Datatilsynet.
Representanter for den norske regjeringen møtte i forrige uke representanter for Bush-administrasjonen.
Det er amerikanske myndigheter som tok initiativet til å få en avtale på plass etter en sju år lang dragkamp, skriver Aftenposten.
Nå skal myndighetene i ulike land utveksle informasjon også om dine internettvaner. (Men det visste du selvfølgelig fra før?)
Når en avtale er underskrevet vil alt fra reisehistorikk, e-postadresser, mobilnumre til internettvaner bli overlevert amerikansk etterretning. Bakgrunnen for samtalene nå er at USA allerede er enig med EU om en tilsvarende avtale.
– Fra norsk side ønsker vi å sikre at informasjonen som blir utlevert blir beskyttet og håndtert på en sikker måte. Det er det viktigste for oss, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Utenriksdepartementet.
Direktør Georg Apenes i Datatilsynet mener USA har et umettelig behov for personinformasjon, men sier samtidig at det er viktig at vi får på plass en avtale som belyser hva slags informasjon som faktisk blir utlevert.
– Når en avtale kommer på plass, vil i hvert fall norske brukere få vite mer om hva de utsetter seg for. Det store spørsmålet er likevel om utlevering av persondata gjør verden tryggere, slik amerikanerne hevder, sier Apenes.
Kilde: ©NTB
"