Ansiktsskanning-1

Erstatter pass med ansiktsskanning

Britiske flyplasser får utstyr for ansiktsskanning av passasjerer. Maskinene skal utplasseres i Manchester og på Standsted i London.

Publisert

Snart vil alle europeiske passasjerer møte en helt ny type passkontroll ved ankomst til flere flyplasser i England, skriver Aftenposten.no. Grensekontrollen skjerpes med ansiktsskanning for å sjekke at identiteten til den som innehar passet samsvarer med personen som er avbildet i det biometriske passet.

Kommer flere steder

" Inntil nå har britiske myndigheter lagt opp til å prøve ordningen på flyplassen i Manchester, men ifølge BBC skal de nye apparatene også utplasseres på Standsted-flyplassen i London. Dersom disse forsøkene er vellykkede, er det meningen at det nye utstyret blir standard på de fleste flyplassene innen 2010. Prosjektet går i korthet ut på at de tilreisende i stedet for den manuelle passkontrollen, plasserer passet i et apparat som også skanner ansiktet av den samme personen. Disse opplysningene blir så kontrollert opp mot hverandre. Alarmen går hvis maskinen ikke finner samsvar.

Forebygger terror

I løpet av sekunder skal utstyret foreta en sjekk av identiteten til den som skal kontrolleres. Det biometriske passet, som også nordmenn etter hvert er utstyrt med, har lagret en chip som inneholder blant annet bildet av den som eier passet. Det er denne teknologien som benyttes når britene nå skjerper sin grensekontroll ytterligere et hakk. Dette tiltaket er nok et initiativ i britenes arbeid for å hindre terror. Det er utplassert utstyr på fem pass-skranker i Manchester, og det samme utstyret kommer også til å bli utplassert på Stansted. Alle britiske borgere og EU-borgere over 18 år skal omfattes av ordningen.

Ikke til Norge

Konserndirektør for sikkerhet i Avinor, Jan Wright, sier til Aftenposten at han ikke ser for seg at dette er en kontroll som er aktuell å innføre på norske flyplasser.- England er langt fremme i forhold til å ta i bruk ny teknologi for å ivareta sikkerheten på sine flyplasser, og føler seg nok mer utsatt for importert terrorisme enn det mange andre land i Europa gjør. Det er alltid et spørsmål hvor mye ressurser vi skal bruke på denne type tiltak, og jeg kan vel ikke se at dette er noe som det er naturlig å vurdere for flyplassene i Norge, sier Wright.(aftenposten.no)

"
Powered by Labrador CMS