Datasikkerhet er for dyrt
Svære datalekkasjer har åpnet dørene for selskaper som selger it-sikkerhet. Men høye priser hindrer god sikkerhet for mange, mener dansk ekspert.
Bo Sørensen i sikkerhetsselskapet SSH Tectia trekker fram britene som verdensmestre i datalekkasjer, og sikter til flere skandaler det siste året, der cd-er med persondata og skatteopplysninger om flere millioner briter har kommet på avveie.
Programvaren som skal hjelpe bedrifter og det offentlige er for dyr, mener Sørensen. Derfor må leverandørene nå bevise at programvaren kan være økonomisk viktig for kundene. De må fortsatt komme opp med enkle skrekkhistorier for å motivere kjøp av sikkerhetsteknologi.
Tall fra privacyrights.org viser at 215 millioner dataopplysninger om amerikanske borgere er blitt eksponert grunnet sikkerhetssvikt siden januar 2005. Lekkasjene er i vekst. Men dette er neppe hele bildet. Det finnes store mørketall, både i USA og i andre land.
I USA er konsekvensene av å bryte reglene oftere søksmål eller høye bøter, derfor har flere aktører i større grad skjerpet sine rutiner, ifølge Sørensen. Han mener detaljistleddet er blitt langt sikrere enn for bare et år siden, mens finansinstitusjonene har skjerpet sikkerheten grundig på begge sider av Atlanterhavet.
Det har skjedd klare forbedringer: Det er blitt enklere å implementere sikringsmekanismer, bedre brukervennlighet, flere kryssplattform-løsninger, og den totale eiekostnaden er på vei ned.
Minussiden er at mange store installerte teknologibaser fortsatt er svakt sikret, at ny teknologi kommer inn i bedriftene hele tiden, at de stoler for mye på egne krefter og at det fortsatt er finansielt interessant å hacke.
Spørsmålet er om det er rimeligere å ta kostnaden for beskyttelse enn å risikere alvorlige brudd på sikkerhetslekkasjer?
Les mer: God sikkerhet er for dyrt (IDG.no)
"