4000 flere vektere enn politifolk
Rundt 8000 politifolk jobber i dag med politisaker. Tallet på vektere er seksdoblet siden 1980-tallet, og det finnes nå rundt 12 000 vektere.
Politiet overlater stadig flere oppgaver til vektere, skriver dagsavisen.no. I tillegg kjøper mange seg vakttjenester, og vakt- og sikkerhetsbransjen har hatt en enorm økning i tallet på ansatte.
Naturlig at vektere overtar oppgaver
" - Det er helt naturlig at vekterne overtar politiets jobb på enkelte områder, sier assisterende politidirektør Vidar Refvik i Politidirektoratet (POD) til magasinet Norsk Politi. Han viser til at politiet i 1970-årene selv skrev ut parkeringsbøter, de satt i kjøreportene på politistasjonene og i resepsjonen. - Det er ikke logisk at disse oppgavene skal utføres av polititjenestemenn med tre års høyskoleutdanning. Å bruke andre yrkesgrupper til slike oppgaver, er mer hensiktsmessig, sier Refvik. Han mener det heller ikke er unaturlig at eiere tar ansvar for vaktholdet på egen eiendom.
Må betale selv
Politidirektoratet vil ha et sentralt register over vekterbransjen med en automatisk vandelskontroll av de ansatte. De mener vaktselskapene selv må betale utgiftene ved kontroll av vekterne. - Bransjen må betale uansett om kontrollordningen legges til politiet eller til et uavhengig organ, sier Refvik, og mener bransjen må gjøre en langt større innsats med selv å kontrollere de ansattes vandel. I dag er det de lokale politidistriktene som har ansvaret for å følge opp vekterfirmaene. Vaktselskapene må årlig sende inn en egenrapport. Der må de oppgi om de har sjekket politiattesten til alle ansatte vektere, de må kunne dokumentere opplæringen og opplyse om hva salgs typer tjenester selskapet tilbyr.
Ikke politimyndighet
Etter at det er kommet mye kritikk mot vektere, har Justisdepartementet satt ned en arbeidsgruppe som skal se nærmere på forholdene i vaktselskapene. Planen er at arbeidsgruppen skal være ferdig i løpet av våren, og at eventuelle endringer i loven om vaktvirksomhet skal sendes ut på høring i juni. I Soria Moria-erklæringen er regjeringspartiene enige om at loven om vaktvirksomhet skal gjennomgås, og politikerne har et mål om en klarere regulering av bransjen. Det er ikke aktuelt i denne omgang å gi vekterne såkalt utvidet politimyndighet, det vil si at de kan få større adgang til å pågripe folk og bruke makt.
Godkjennes hvert år"
Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) organiserer flertallet av vekterne, og forbundsleder Trond Karlsen foreslår at vaktselskapene skal måtte søke politiet om godkjenning hvert år.- Mange vaktselskaper har i dag gode sikkerhetsprosedyrer ved ansettelser, mener Karlsen. Flere selskaper krever egenerklæring og minst to referanser fra søkere, de må levere politiattest, og er pliktige til å si fra dersom de ikke lenger har tilfredsstillende vandel. Dersom de skal kjøre verditransport, skal de kredittsjekkes. I dag kan det enkelte vaktselskap selv stå for utdanning av sine vektere, men må få opplegget godkjent hos Politidirektoratet. (dagsavisen.no)