Oslo tinghus

Vil ha fast sikkerhetskontroll i tinghusene

Oslo-politiet krever at alle som besøker tinghusene i Oslo, må gjennom permanent sikkerhetskontroll ved inngangsdøren.

Publisert

Verken aktoratet, dommerne eller forsvarerne ønsker at tilhørere får med seg våpen inn i tinghusene under rettssaker. Derfor bruker Oslo-politiet stadig flere politifolk på å drive vanlig vakthold under rettsmøter, skriver Aftenposten. Men politimester Anstein Gjengedal vil heller bruke politifolkene til å etterforske og foreta arrestasjoner i saker. Derfor mener han at Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett må ta en større del av ansvaret for å sikre de besøkende, skriver han i et brev til Oslo statsadvokatembeter og Politidirektoratet.

Metalldetektor og røntgenkontroll

Gjengedal vil ha permanent metalldetektor og røntgenkontroll ved inngangen i de to tinghusene. Han vil at alle besøkende skal passere gjennom denne kontrollen, og at apparatene skal være bemannet konstant i tinghusenes åpningstid, slik de er på flyplasser. I dag er kontrollen bare så streng i enkelte saker og utenfor enkelte saler. Dommere, aktorer og advokater kan få egne adgangskort slik at de slipper daglig sjekk i detektor og røntgenmaskin.

Alle må kontrolleres

- Vi mener at alle besøkende må sjekkes. Hvis dette bare gjøres til bestemte tider, kan man jo gå inn og gjemme våpen som man kan bruke senere, sier Gjengedal til avisen.

1000 ekstra dagsverk

Bare i januar og februar har Oslo-politiet brukt nesten 1000 ekstra dagsverk på vakthold i retten.

- Dette er et resultat av at vi har etterforsket mange og tunge saker der personer sitter lenge i varetekt, sier Gjengedal, som får støtte fra Oslo statsadvokatembeter.

Flere våpen og farlige gjenstander

- Dette er en mer effektiv måte å kontrollere på. Det vil være mer betryggende for alle, og på linje med hva vi har i andre offentlige bygg, som Stortinget og regjeringskvartalet. Vi går dessverre gjennom en utvikling som vi har sett i en del andre land. Det er flere våpen og andre farlige gjenstander ute blant folk, sier førstestatsadvokat Lasse Qvigstad til avisen.

Advokatforeningen kritisk

Advokatforeningen er derimot svært kritisk til forslaget.- Dette er kjent fra flere steder, blant annet USA. Etter mitt syn er det uheldig. Det skaper et bunkeraktig preg som ikke inviterer offentligheten til å delta, sier leder Anders Ryssdal i Den norske Advokatforening. Ryssdal mener rettsvesenet ikke blir så åpent og demokratisk når folk må sluses gjennom sikkerhetssystemer.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS