Nettbanksvindel

Raner deg når kontoen er full

Hold øye med desemberlønningen din. Nettbanksvindlerne vet når du har mye på konto.

Publisert

Nettbanksvindelen feirer ett år i Norge på denne tiden. Det er neppe noen tilfeldighet at det nettopp var i julerushet de første tilfellene av norsk nettbanksvindel dukket opp i fjor. DnB Nor, Sparebank 1 og Skandiabanken ble rammet. Det burde ikke overraske noen om det samme skjer igjen nå, skriver Dagensit.no.- Det er bare å spenne seg fast - dette har noe med høytider å gjøre, sier Erik Mostue i Kripos, til Dagensit.no.

Vet når du har penger

Grunnen er enkel. Det er halv skatt på lønnen i desember, og nettbanksvindlerne ønsker å få mest mulig penger ut når de først slår til. Mostue har gjennom forbindelser med politiet i andre land sett at svindlerne tilpasser seg forhold som lokale feriemønstre.- De vet sikkert når det er lønnsutbetaling og halv skatt i Norge, sier han. Derfor kan det være lurt å sjekke ekstra nøye når du er i nettbanken i disse dager. Hvis noe merkelig skulle skje, bør du være ekstra forsiktig, og sjekke hva som er på vei ut av kontoen før du logger deg ut. Hvis din maskin er smittet av hackernes programmer, kan programmet nemlig ha sendt hele kontobeholdningen til en ukjent mottaker.

Avansert overvåking

Svindlerne trenger ikke gjette hva du har på kontoen. Det vet de før de slår til, for de har utviklet verktøy som er fascinerende funksjonelle.- Nettbanksvindlerne kan sjekke hva folk har på kontoene, og har trolig automatiske systemer som følger med på når det er mye på kontoen. Det er ikke noe vits i å tappe kontoen hvis det ikke er penger på den, sier Mostue.

Tømmer alt

Når nettbanksvindlerne slår til, tar de nemlig gjerne alt som er på kontoen på én gang. Kredittkortsvindlere prøver seg gjerne med en serie småbeløp, og håper du ikke merker noe, men det er ikke slik de opererer i nettbanken, forteller Mostue.Hvis det står 100 000 kroner på kontoen, så tar de 100 000 kroner. Kripos har analysert pc-ene til ofre for nettbanksvindel og funnet ut at svindlerne trolig får tilsendt skjermbilder fra nettbankaktivitet, så de kan vite hvor mye som er på konto.

Pengene sendes til Russland og Ukraina

Nettbanksvindelen i Norge og Europa ser ut til å henge tett sammen. Pengene blir stort sett sendt til samme land, Russland og Ukraina.

Fremgangsmetoden likner, og verktøyet er det samme, en såkalt trojaner som kalles Torpig. Dette programmet blir ofrene lurt til å installere på sin datamaskin. Når det først er inne, vil det ligge stille og sende informasjon om bevegelser på kontoen din til svindlerne. Når et tilstrekkelig stort beløp er inne på kontoen, vil det prøve å ta over styringen etter at du selv har logget deg inn i nettbanken, og sende alle pengene dine til en mellommann et sted i Europa.I den siste transaksjonen som norsk politi kjenner til, var det en spanjol som ble svindlet, og pengene ble sendt til en mellommann i Norge. Vedkommende skulle sende pengene videre østover, trolig med Western Union- pengeoverføring. (Dagensit.no)

"
Powered by Labrador CMS