
Forskere perfeksjonerer bildepassord
Tyveri av mobiltelefoner og bærbare pc-er utgjør en sikkerhetsrisiko for mange bedrifter. Ved universitetet i Newcastle har dataforskere utviklet grafiske passord som kan brukes til mobile dataenheter. Nå ønsker de å utvide bruksområdet.
Den nyutviklede programvaren lar brukeren tegne figurer som et alternativ til å huske de tradisjonelle kombinasjonene av bokstaver og tall.

Ifølge foreleser Jeff Yan ved universitetet, synes mange det er vanskelig å huske komplekse passord. Derfor velger de heller enklere ord som er lette å huske, men som samtidig er lettere å knekke.
Yan og doktorgradsstudenten Paul Dunphy har tatt utgangspunkt i en metode kalt Draw a Secret Scheme (DAS), som opprinnelig ble utviklet av forskere ved AT&T Labs, Bell Labs og New York universitet.
I DAS tegner brukeren en figur, som deretter omkodes til en ordnet rekke av data. Programvaren husker både hvor berøringene er og hvor mange ganger pennen løftes fra skjermen. Men det kan likevel være en utfordring å huske hva og hvordan du tegnet figuren – og ikke minst hvor på skjermen du tegnet den.
De to forskerne ved Newcastle universitet har nå videreutviklet metoden ved å legge inn et bakgrunnsbilde. Dette hjelper brukeren å huske hvor de begynte å tegne passordfiguren. Systemet kaller de rett og slett BDAS, Background Draw a Secret.
I likhet med gjenkjennelsessystemer som baserer seg på biometri, er det ikke selve figuren som brukes i gjenkjenningen, men det mønsteret den representerer.
Ifølge Yan har de fleste mennesker glemt PIN-koder eller passord minst én gang i livet. Menneskehjernen mye større kapasitet for å huske figurer enn bokstav- eller tallkjeder. Det gamle ordtaket, et bilde er mer verdt enn tusen ord, har gyldighet også når det gjelder passord, mener han.
Yan vil arbeide videre med metoden for å undersøke hvordan den kan tas i bruk av mennesker som tradisjonelt har problemer med tekstbaserte systemer, som ordblinde.
Kilde: Scientists perfecting picture passwords (Silicon.com)
"