Bilinnbrudd

Biltyveri til en halv milliard

De to siste årene har det blitt stjålet biler og utført bilinnbrudd for over 559 millioner kroner.

Publisert

Antall bilinnbrudd øker igjen, ifølge statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Skyldes GPS-utstyr

- Økningen skyldes i stor grad at ettermontert GPS-navigasjonsutstyr i bil er blitt et fristende bytte for tyver. Vi ser også at bander spesialiserer seg på tyveri av airbags fra biler, sier informasjonsdirektør Leif Osland i FNH til NA24.

Nedgang fra 2002 til 2006

Innbruddstallene sank betydelig mellom 2002 og 2006. Nedgangen hadde først og fremst sammenheng med at moderne biler leveres med integrerte musikkanlegg som ikke kan omsettes etter at det er revet ut av bilen.- Når det ikke er andre løse verdigjenstander i bilen, er det liten vinning i å bryte seg inn i en moderne bil, sier Osland.

Ute etter airbags

Mot slutten av fjoråret kom også de første meldingene om airbag-tyverier. Utenlandske tyveribander har spesialisert seg på å ta ut airbags fra biler i større skala og smugler dem ut for salg utenfor Norge. Det har vært flere tilfeller av dette også denne våren.

Nesten 10 000 biler stjålet i 2006

I 2006 ble det stjålet 9889 biler her i landet. I tillegg opplevde 12 655 bileiere at noen hadde brutt seg inn i bilen deres. Dette kostet forsikringsselskapene millioner av kroner.I 2005 ble det stjålet biler og utført bilinnbrudd for nesten 234 millioner kroner. Det samme beløpet i 2006 lå på 325,2 millioner kroner.

Kraftig økning fra i fjor

Men nå viser det seg at slike tyverier øker kraftig. Antall meldte bilinnbrudd økte med rundt 16 prosent, mens erstatningene økte med rundt 20 prosent fra første kvartal i fjor til første kvartal i 2007, viser FNHs statistikk.

(NA24)

"
Powered by Labrador CMS