Beskytt deg mot nettbanksvindel
Internasjonale bander har i år forsøkt å rane norske nettbankkunder for 3,6 millioner kroner. Beskytter du pc-en din, reduserer du risikoen for å bli utsatt for nettbanksvindel.
I desember i fjor ble kunder i tre norske banker, DnB NOR, SpareBank 1 og Postbanken, utsatt for nettbanksvindel, skriver Aftenposten. I vår kom det et nytt, større angrep. Denne gangen ble det rettet mot kunder i flere hundre banker i mange land, også noen i Norge.
Totalt er det forsøkt svindlet 3,6 millioner kroner fra nærmere 80 norske nettbankkunder. De fleste forsøkene ble oppdaget og stoppet, enten av kunden selv eller av de involverte bankene. Men svindlerne lyktes med å tappe norske kontoer for 630 000 kroner. I andre land har summene vært langt større. '
Nettbanken er fortsatt trygg
Svindlerne har greid å få ut til sammen 175 000 kroner fra fire av DnB NORs nettbankkunder.- Angrepene har kommet i bølger siden desember i fjor, og de aller fleste forsøkene greier vi heldigvis å stoppe. Vi har gjort mye internt for å heve sikkerheten ytterligere, og vi har blant annet utstyrt kundene med ekstra passord. Nettbank er fortsatt trygt, sier informasjonsrådgiver Marit Giske i DnB NOR.
Internasjonal organisert kriminalitet
- Trolig står internasjonale bander bak angrepene. Mesteparten av pengene ser ut til å havne i Russland og Ukraina, ifølge politiadvokat Erik Mostue ved Datakrimsenteret hos Kripos. Men også en rekke nordmenn er innblandet, som hvitvaskere eller helere. I øyeblikket er mellom 60 og 80 personer, nordmenn og utlendinger, anmeldt i de norske sakene. Og tallet stiger. I øyeblikket er rundt 20 nordmenn er siktet. Bakmennene har vært avhengige av å ha personer i Norge som stiller sin konto til disposisjon for pengeoverføring.
Pengemuldyr
Disse helerne, som også kalles money mules - pengemuldyr - rekrutteres i stor stil på internett. De får gjerne først en e-post med link til en side på internett hvor de tilbys jobb som pengeformidlere. De tilbys en prosentandel for å ta imot pengene og sende dem videre. - Mange har fått tilbud om jobb som pengeformidler, og en del har takket ja. Noen av dem skjønner ikke at dette er kriminelt, sier Berit Børset Solstad, seksjonsleder ved Politiets Datakrimsenter hos Kripos.
Ikke ta imot jobbtilbud
Solstad og Mostue advarer på det sterkeste mot å ta imot slike jobbtilbud. - Nettsidene, hvor svindlerne markedsfører seg, virker i mange tilfeller veldig proffe. Det reklameres ofte med titler som money processing agent og lignende. Det skrives arbeidskontrakter, og det kan virke legitimt. Men når de blir instruert til å ta imot inntil 200 000 kroner og sende videre til en ukjent person i utlandet, så er det noen av de vervede helerne som har angret, sier Mostue.
Svindlerne benytter trojanere
Nettbankangrepene har blitt gjennomført ved såkalte trojanere, ondsinnet programvare, som svindlerne har greid å smugle inn hos de aktuelle nettbankkundene. Når kundene er inne på nettbanken, blir det gjennomført pengeoverføringer fra kontoen.
Helerne hvitvasker pengene
Pengene går inn på kontoen til de vervede helerne, som så i sin tur får beskjed om å ta ut pengene i kontanter - i dollar - og sende dem videre via det internasjonale pengeoverføringssystemet Western Union til personer i utlandet.Det meste tyder på at det vil komme flere slike angrep mot norske nettbankkunder, og angrepene blir mer og mer avanserte.- Vi ser at de kriminelle stadig utvikler sine metoder, og det blir derfor vanskeligere å etterforske sakene, sier Berit Børset Solstad til Aftenposten.(Aftenposten)